Zonnepanelen op dak stadhuis in gebruik genomen

STAD CENTRUM – Met het symbolisch aansluiten van een stekker nam wethouder Mark Pol afgelopen woensdag 280 zonnepanelen in gebruik. De zonnepanelen op het dak van het stadhuis gaan 75.000 kilowattuur aan stroom per jaar opwekken. Dat staat gelijk aan het jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 20 huishoudens.
Met het symbolisch aansluiten van een stekker nam wethouder Mark Pol de 280 zonnepanelen, die op het dak van het stadhuis zijn geplaatst, in gebruik. (Foto: Fred Rotgans)

Het aansluiten van de panelen zou eigenlijk op het dak van het stadhuis plaatsvinden. Maar omdat hier een broedende scholekster zat, was drukte op het dak volgens de stadsecoloog niet gewenst. De officiële handeling werd daarom verplaatst naar het fietsenhok van het stadhuis.
Gemeente Almere wil op al haar gebouwen, waar mogelijk, zonnepanelen. Totaal liggen er nu 8823 zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Hiermee wordt dit jaar 2,2 miljoen kilowattuur duurzame energie opgewekt. Dit staat gelijk aan het verbruik van 660 huishoudens. In 2017 worden nog 15 gebouwen voorzien van zonnepanelen. De gemeente neemt hiermee een voortrekkersrol en laat, door haar eigen vastgoed te verduurzamen, zien dat dit niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee.
Volgens de gemeente is dit ‘een grote stap voorwaarts in de Growing Green ambitie voor een energieneutraal Almere in 2022. Een Almere waarin alle energie afkomstig is van niet-fossiele ofwel onuitputtelijke, hernieuwbare energiebronnen’. In Almere zijn al veel bewoners, bedrijven, scholen en verenigingen die daar aan meewerken.
Artikel geplaatst op: 04 mei 2017 - 14:06

Gerelateerd

Delen