Raad dwingt college asbestverklaring te ondertekenen

ALMERE – De gemeenteraad dwingt het college van burgemeester en wethouders de Samenwerkingsverklaring Aanpak van Asbestdaken te ondertekenen. Een motie hiertoe werd raadsbreed ondersteund.

Afzettingslint voor asbestgevaar bij Grootzeil in Noorderplassen. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Op 2 maart tekent minister Van Veldhoven samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, vele gemeenten en provincies, banken, verzekeraars, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties de Samenwerkingsverklaring Aanpak van Asbestdaken. 

De gemeente Almere wilde die overeenkomst niet ondertekenen, tot frustratie van enkele partijen, waaronder de SP die al langere tijd hamert op de risico’s van de circa 1900 asbestdaken die Almere nog telt.
Op initiatief van SP Almere werd het college donderdag opgeroepen om op 2 maart toch de handtekening te zetten onder de samenwerkingsverklaring. De motie daartoe werd unaniem gesteund, zowel door oppositie als coalitie.
De SP is blij met de steun. “Volgens onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie staan de asbestdaken per jaar drie kilo asbeststof per 1000 vierkante meter af aan de lucht. Dat betekent dat er honderden kilos van dit kankerverwekkende stof jaarlijks vrijkomen in de stad.”
De gemeente moet nu voor 15 februari doorgeven aan het programmabureau van het ministerie dat zij zullen deelnemen aan alle gemeentelijke activiteiten van de samenwerkingsverklaring.

Artikel geplaatst op: 10 februari 2020 - 14:57

Gerelateerd

Delen