Binnenstadsmanager moet belangen centrum gaan verenigen

Door Berlinda Hendrikse

 

STAD CENTRUM - Met de plannen van de gemeente om het centrum van Stad tot een echte stedelijke binnenstad te maken, is ook het idee opgevat om hiervoor een binnenstadsmanager aan te stellen. Deze onafhankelijke manager zal de centrale figuur zijn tussen de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren.

De binnenstad van Almere krijgt er 5000 extra woningen bij. (Foto: Adobe Stock)

 

In de visie 'De eeuwig jonge binnenstad' die wethouder Maaike Veeningen (economische ontwikkeling) onlangs presenteerde, werd duidelijk wat de plannen zijn voor het hart van Almere de komende jaren. Zo wil het college van Burgemeesters en Wethouders het centrum veranderen van een winkelgebied naar een echte binnenstad. Het centrum telt nu slechts 2500 woningen, dit moeten er minstens 5000 extra worden. Deze nieuwe bewoners hebben ook behoefte aan nieuwe voorzieningen, meer cultuur en willen in een veilig gebied wonen.

 

Coordinatie
Als de raad toestemt met het plan, zal hiervoor een speciale, onafhankelijke binnenstadsmanager aangesteld worden. Op dit moment werken de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren weliswaar samen, maar mist er een coördinator die ervoor zorgt dat er snel en doelgericht gehandeld kan worden. In de visie wordt uitgelegd: 'Dit vraagt om bereidheid van de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren', zo staat in de visie te lezen. 'De binnenstad van Almere zal dan vanuit het collectief van de centrumpartners worden beheerd, gemanaged en deels doorontwikkeld. Als één stem communiceren, positieve associaties creëren en voortdurend toegevoegde waarde ontwikkelen vanuit kansen en opgaven vormen een robuust fundament onder de samenwerking.'

 

Taken
Ook wordt ingegaan op de specifieke taken die de beoogde binnenstadsmanager zal gaan vervullen. Dit zijn onder andere het monitoren van ontwikkelingen in de binnenstad, het sturen op geheel van economische activiteiten, het inrichting van de openbare ruimte, extra investeren in veiligheid, gastvrijheid, het bestrijden van leegstand en het organiseren van evenementen.

Artikel geplaatst op: 04 februari 2020 - 16:22

Gerelateerd

Delen