Eerste lammetjes geboren in Vroege Vogelbos

HAVEN – De eerste twee lammetje van dit jaar in de schaapskooi in Haven zijn geboren. Vorige week werd er bij Beestenbende al een gezond rammetje geboren en nu is er ook in het Vroege Vogelbos gezinsuitbreiding. Moeder, zoon én dochter maken het goed.

De trotse schapenmoeder met haar pasgeboren zoon en dochter. (Foto: aangeleverd)

Op 27 januari zijn in de vroege morgen de eerste twee lammetjes van de nieuwe kudde in de Schaapskooi van Stad & Natuur geboren. De afgelopen weken werd er elke avond laat en vroeg in de ochtend controles uitgevoerd door medewerkers en vrijwilligers om de zwangere schapen te monitoren. Schaapskooi beheerder Anita Seele was desondanks verrast door de geboorte: "Vanochtend kwam ik de schaapskooi binnen en mijn oog viel gelijk op de twee lammetjes, ze werden gelijk goed verzorgd door hun moeder". 

 

Rassen
De kudde in Haven bestaat uit drie verschillende rassen, die dit jaar in twee fasen gaan lammeren. De Drentse Heideschapen en het Flevolander schaap zijn als eerste aan de beurt. Hun lammetjes worden tussen nu en eind februari verwacht. In april-mei wordt dan de tweede groep lammetjes verwacht, van de Shetland schapen. Seele vutl aan: "Vanaf nu is het echt begonnen, zojuist is er nog een lammetje geboren".

 

Berenklauw

Het eerste lammetje is zoals gezegd een Flevolander schaap. Waar ondanks de naam, vooral buitenlands bloed in zit. De Flevolander is een kruising van het Finse landschaap met een schapenras genaamd Ile de France. Het is een schapenras dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden en dat bij Stad & Natuur deels veantwoordelijk is voor het afgrazen van de Reuzenberenklauw. De schapen eten de toppen van deze plant, waardoor er geen bloemen gevormd worden en het zaad zich niet kan verspreiden.

 

Op zondag 29 maart mogen de lammetjes voor het eerst naar buiten en zijn bezoekers welkom tijdens de Lammetjesdag in het Vroege Vogelbos. Meer informatie over de Lammetjesdag en andere bezoekmogelijkheden is te vinden op www.stadennatuur.nl

Artikel geplaatst op: 28 januari 2020 - 11:56

Gerelateerd

Delen