Oud-rechercheur publiceert vierde boek

ALMERE - Op zijn keukentafel staat een laptop, daar schrijft hij al zijn boeken op. Voor de Almeerse auteur Joop van Heuveln hoeft het niet ingewikkelder. De verhalen zitten in zijn hoofd en aan bijzondere herinneringen geen gebrek. Deze maand is zijn vierde roman uitgekomen. En speciaal voor de lezers van Almere DEZE WEEK geeft hij een gratis exemplaar weg. 

Oud-rechercheur Joop van Heuveln. (FOTO: aangeleverd)

 

Joop van Heuveln (71) woont weliswaar al meer dan dertig jaar in Almere, hij is zijn hele leven werkzaam geweest bij de politie in Amsterdam. Zijn carrière begon hij als agent bij Bureau Warmoesstraat Amsterdam.

 

Baantjer
Van Heuveln werd daarna brigadier en rechercheur, ook aan de Warmoesstraat net als de bekende oud-rechercheur én auteur Appie Baantjer. Maar daar houdt de vergelijking wel mee op. "Baantjer is Baantjer en dat ben ik niet. Daar is er ook maar één van, dus daar wil ik liever niet mee worden vergeleken. Ik ben wie ik ben. Al heb ik Baantjer wel in het echt gekend en had ik veel bewondering voor zijn recherchewerk. In mijn boeken ben ik niet zelf de hoofdpersoon, elke boek van mij draait om andere personages. Maar natuurlijk put ik wel uit eigen ervaringen. Ik heb zoveel meegemaakt in al die jaren."

 

Lesmateriaal
Al deze verhalen zijn er ook de reden voor dat de Almeerder is begonnen met schrijven. "Het is begonnen omdat ik ook werkzaam ben geweest in het politieonderwijs, waarbij ik jongeren trainde en opleidde in het recherchewerk. Daar schreef ik lesmateriaal voor en putte ik uit eigen ervaringen. Alle casuïstiek kwam uit waargebeurde zaken. Het opschrijven en uitleggen ervan was voor mij zo bijzonder om te doen, dat ik dat ben blijven doen, ook nu ik niet meer werkzaam ben bij de politie."

 

Capaciteit
Hoeveel Van Heuveln al bijna tien jaar met pensioen is, leeft hij nog steeds mee met de politie van nu. De oud-rechercheur legt uit dat het recherchewerk in de loop der jaren flink is veranderd. "De politie geeft nu aan dat de te kampen hebben met personeelstekort, maar in onze tijd was dat ook al zo. De politie staat altijd onder druk. We werken altijd met vier pijlers bij rechercheonderzoek: gedragsonderzoek, tactisch onderzoek, juridisch onderzoek en forensisch onderzoek. Met name de vierde pijler wordt steeds belangrijk en daar is echt te weinig capaciteit."

 

Wraak
Het vierde boek van Van Heuveln is genaamd "Mij komt de wraak toe". Het boek speelt zich af in Suriname en is geïnspireerd op de tijd dat Van Heuveln zelf werkzaam was voor bij het Korps Politie Suriname. Tijdens zijn trainingen aldaar werd de auteur destijds geconfronteerd met een aantal moorden op zwervers in Paramaribo. Een wraakactie en het geloof spelen uiteindelijk een cruciale rol in het verhaal van deze roman.

Het boek "Mij komt de wraak toe" is te bestellen via: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10169

 

Artikel geplaatst op: 02 januari 2020 - 12:00

Gerelateerd

Delen