Burgemeester Weerwind aanwezig bij Chanoekafeest op Stadhuisplein

STAD CENTRUM – Afgelopen week vond voor de 20e keer het Chanoekafeest plaats. Op het stadhuisplein kwam de Joodse gemeenschap samen om het achtdaagse 'feest der lichtjes' in te luiden. Onder de aanwezigen waren onder andere Rabbijn Stiefel, wethouder Hilde van Garderen en burgemeester Franc Weerwind. Bij de feestelijkheden was beveiliging aanwezig. 

Rabbijn Stiefel in gesprek met burgemeester Weerwind en wethouder Van Garderen. (Foto: aangeleverd)

 

De Joodse gemeenschap gedenkt tijdens de Chanoeka de bevrijding van de heilige tempel in Jeruzalem en het wonder dat de kandelaar bij de herinwijding acht dagen lang bleef branden. Via Twitter liet de burgemeester over Chanoeka weten: "Een joods feest dat symbool staat voor de overwinning van licht en vrijheid op donker en duisternis - het recht dat iedereen heeft om op z'n eigen manier uiting te geven aan zijn of haar religie." De burgemeester hield tijdens de viering een toespraak en wethouder Van Garderen had de eer om het belangrijkste licht van de Menora aan te steken.

 

Beveiliging
Bij de feestelijkheden was dit jaar zichtbare beveiliging aanwezig in de vorm van twee politieagenten en twee Buitengewoon Opsporingsambtenaren. Rabijn stiefel laat weten dat de avond zonder incidenten is verlopen. "Het was een mooie avond, en extra bijzonder omdat het natuurlijk een jubileumjaar was. Hoewel er onder de joodse gemeenschap wel wat angst heerst, waren er toch ongeveer 200 mensen bij elkaar."

 

Rabbijn
Afgelopen maand deed Rabbijn Stiefel in deze krant nog een oproep voor een betere beveiliging van synagoge. Aanleiding hiervoor waren de antisemitische aanslagen in Duitsland. Burgemeester Weerwind liet hierop weten begrip te hebben voor de toegenomen angst, zeker na de aanslag in Halle. "Ik heb regelmatig constructief overleg met de rabbijn. En ook de politie heeft goed contact en houdt de synagoge in de gaten. Maar er zijn geen signalen die de noodzaak voor extra beveiliging rechtvaardigen. De raad heeft onlangs besloten dat ook niet bij moskeeën te doen." De Rabbijn gaf hierna aan dat de Joodse gemeenschap zelf voor extra veiligheidsmaatregelen besloot te zorgen. Tijdens het chanoekafeest was er dus wel zichtbare beveiliging Rabbijn Stiefel: "We voelen ons hiermee serieus genomen door de gemeente, we hebben ook goede gesprekken gehad. Natuurlijk willen we liever nog meer beveiliging, maar voor deze avond zijn we al heel blij dat het zo goed is verlopen."

Artikel geplaatst op: 31 december 2019 - 10:20

Gerelateerd

Delen