Eerste nieuwjaarsduik was al in 1985

Door Henk Mathlener

ALMERE - Op de eerste dag van 2020 is het alweer de 35e editie van de Nieuwjaarsduik. De traditie begon in 1984 toen de vijf triatleten Willem Braaksma, Ruud Bommezijn, Bas Rijkhof, Edwin Samshuijzen en Gregor Stam een afspraak maakten tijdens een training in het zwembad van Almere Haven. Zij wilden als eerste duikers in 1985 het water in en zij werden op de foto gezet door niemand minder dan Bob Friedlander.

Archieffoto: aangeleverd

 

Na dit spontane, eerste optreden van de vijf dappere Almeerders nam de Triathlon Vereniging Almere enkele jaren de organisatie over. Die werd op haar beurt opgevolgd door de Wind Surf Vereniging Almere Centraal. "De hoofdrol is hierbij weggelegd voor Peter Schluter, de fantastische voorzitter van de vereniging en hoofdorganisator van de Nieuwjaarsduik", zegt , zegt mede-organisator Ingrid van Raalte. "Hij zorgt er ook voor dat iedereen gebruik kan maken van de kantine en het Surfstrand. Daarnaast regelt hij alle vergunningen en de broodnodige vrijwilligers. Voor Peter is het echt wel veel werk en zo lang ik het kan, zal ik hem helpen. Mijn rol in deze is dat ik de persberichten lever aan de schrijvende pers. En op de dag zelf help ik bij het warm maken van de snert. Vervolgens maak ik wat foto's op het strand, help met opruimen en dan thuis opnieuw de pers voorzien van een verhaal. Het is niet veel werk en ik doe het graag."

 

400 duikers
Op het moment van schrijven van dit artikel is de nieuwjaarsduik nog niet geweest, maar naar verwachting zullen ruim 400 duikers hun opwachting maken op het Surfstrand aan de Gooimeerdijk in Haven. Elk jaar komen er nieuwe deelnemers om samen het nieuwe jaar in te duiken. En naast het sportieve aspect gaat het natuurlijk om de gezelligheid, waarbij een aantal deelnemers zelf verkleed te water gaan. En sinds 2012 krijgen alle duikers bij het uitkomen van het water een echte kop Unox-snert aangeboden.
Van Raalte: "We hebben eigenlijk geen slechte Nieuwjaarsduiken gehad, maar het ging wel eens iets minder soepel. Zo moest de brandweer twee keer uitrukken om een gat te zagen in het ijs en in 1993 lag er zelfs een dun vliesje ijs, maar er werd wel gedoken. Er werd zelfs een wedstrijdje gedaan met een fles champagne. Vanaf een catamaran werd er een fles champagne op het ijs gelegd en diegene die de fles ophaalde, mocht de alcoholische drank houden. Het was Leo Muijs die de fles wist te bemachtigen, maar hij kwam wel met kleine sneetjes op zijn lijf van het ijs het strand op. Nu maar afwachten wat het dit jaar weer zal worden. "

 

Dit jaar meedoen aan de Nieuwjaarsduik? Deelnemers springen om 12.00 uur het water in. Aanmelden is niet nodig.
Hou deze tips dan goed in de gaten!

Artikel geplaatst op: 30 december 2019 - 11:15

Gerelateerd

Delen