Ligplaatshouders maand langer bij voormalig Haddock

Door Robert Mienstra

ALMERE – De bootjes van de ligplaatshouders mogen een maand langer blijven liggen bij voormalig Haddock. De gemeenteraad nam hier donderdagavond een motie van de VVD over aan bij het debat over de ligplaatshouders op de Politieke Markt. De bootbezitters hebben respijt tot 1 november zodat ze hun bootjes bij de hijsdagen, half oktober, veilig kunnen stellen voor de winterstalling.

Bomvolle publieke tribune bij ligplaatshoudersdebat. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Het debat, aangevraagd door de PVV, leverde weinig vuurwerk. “Dit klungelcollege heeft 110 booteigenaren de stad uitgejaagd”, opende fractievoorzitter Toon van Dijk (PVV) nog wel het debat. Hij verweet het college dat er onzorgvuldig was gehandeld naar de ligplaatshouders. Uit cijfers blijkt dat een groot aantal botenbezitters hun boot naar buiten Almere heeft verhuisd.

Gedoe


Rondom de verhuizing van de bootjes speelt al enige tijd gedoe. De ligplaatshouders willen niet weg van voormalig Haddock en bewoners rond het Weerwater en de Havenkom lopen te hoop tegen de komst van de tijdelijke ligplaatsen.

Trots


Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) vond dat alle procedures voortreffelijk waren verlopen. “Ik ben trots op de ambtenaren dat ze met de ligplaatshouders zo’n zorgvuldig proces hebben gevolgd.” Hij gaf toe dat het in een enkel geval niet goed was verlopen. “Het feit dat Philippe van Thiel van Haddock zijn lijst van ligplaatshouders niet aan de gemeente heeft gegeven, maakte het proces moeilijk.”
Hij kreeg daarin steun van de coalitiepartijen met GroenLinks voorop. Jessica Kips prees het college en verweet Van Thiel dat hij niet had meegewerkt. Van Thiel zegt hierover desgevraagd dat hij de lijst helemaal niet zomaar mocht geven: "Er is ook nog zoiets als de AVG.”

Verwijt


Verder verweet Van Dijk het college dat dat al in mei wist dat er een advies lag om op korte termijn een jachthaven aan de Noorderplassen te bouwen. “Het college schrijft dat het daar pas op 10 september kennis van heeft genomen. Dan is er toch informatie achtergehouden?” Lindenbergh vond van niet. “Niet het hele college wist toen van het rapport.”

Uitstel


Uiteindelijk diende de PVV twee moties in, waarin onder meer gevraagd werd om opnieuw met de ligplaatshouders in gesprek te gaan. Die moties haalden het niet.
De VVD sleepte nog enig respijt voor de ligplaatshouders uit het vuur. De ligplaatshouders op de volle publieke tribune waren teleurgesteld. Zij vestigden hun hoop op de snelle realisering van een jachthaven aan de Noorderplassen, maar Lindenbergh ontnam hen ook die hoop. “Die procedure gaat zeker nog anderhalf tot twee jaar duren om de vergunningen rond te krijgen.”
Van Dijk reageerde daar op dat hij het vreemd vond dat er in het Weerwater en de Havenkom wel tijdelijke ligplaatsen konden komen vooruitlopend op een vergunning en in de Noorderplassen niet. Lindenbergh vond dat er bij de Noorderplassen andere belangen spelen. Onduidelijk is vooralsnog welke belangen dat zijn.

Artikel geplaatst op: 20 september 2019 - 10:30

Gerelateerd

Delen