Haven centraal op Open Monumentendag Almere

ALMERE – Almere deed afgelopen weekend mee aan de nationale Open Monumentendag. Onze jonge stad heeft weliswaar pas één officieel monument, maar ook tal van andere iconische gebouwen.

Bezoekster Joke Hakkenbroek en penningmeester Volkstuinvereniging bij de enig overgebleven houten barak van het Bivak (Foto: Fred Rotgans)


Dit jaar waren de activiteiten gericht op het stadsdeel Almere Haven, waar diverse locaties zaterdag en zondag hun deuren openden voor het publiek. Zo kon een bezoek worden gebracht aan het eerste officiële monument van Almere: het voormalig politiebureau aan het Bivak dat ontworpen is door het architectenbureau van Rem Koolhaas.
Op volkstuinvereniging Waterlandj kon de enig overgebleven houten barak van het Bivak worden bewonderd. Het houten huisje stamt uit de begintijd van Almere. Een handjevol barakken vormde destijds het tijdelijke onderkomen voor de kwartiermakers van de nog niet bestaande stad.
Verder kon een bezoek worden gebracht aan vele andere gebouwen en locaties, waaronder de Goede Rede. De kerk en zijn barokorgel bestaan 40 jaar en dat werd zaterdag gevierd met een feestelijk programma. Hoogtepunt daarbij was de première van de ‘Goede Rede suite’. Almeerder Dirk Klomp heeft het stuk in opdracht gecomponeerd en bracht het zelf ten gehore.

Artikel geplaatst op: 16 september 2019 - 14:17

Gerelateerd

Delen