Afscheid Henk Staats na 31 jaar voorzitterschap badmintonclub

'Het bestuur was bepaald geen duiventil'

Door Henk Mathlener


ALMERE - Henk Staats, voorzitter van Badminton Vereniging Almere, is er na 31 jaar mee gestopt. De club groeide mede door zijn bezielende leiding uit van een kleine, kneuterige vereniging tot een heuse badmintongrootmacht.

Henk Staats. (Foto: Fred Rotgans)


In de afgelopen tien jaar werd standaard de play-off bereikt en stond Badminton Vereniging Almere maar liefst drie keer in de finale van Nederland. Een staat van dienst als voorzitter om met veel trots op terug te kijken en waar nu na 31 jaar een einde aan is gekomen.
Henk Staats: “Het is bijna ongemerkt gegaan. We stelden steeds onze ambities bij en dat gaf iedere keer opnieuw energie. Niet alleen bij mij, maar ook bij de andere bestuursleden, die eveneens langdurig bestuurslid zijn geweest. Zo'n project als het bouwen van een eigen sporthal dat slurpte tijd, maar we gingen er voor en het is gelukt. Nog altijd zijn er bestuursleden van de stichting, waarin de sporthal is ondergebracht, die nog steeds bestuurslid zijn, met bestuurstermijnen van 20 tot zelfs 40 jaar. Het bestuur was bepaald geen duiventil. Het En nog altijd zijn we ambitieus”

Doelen


En dan te bedenken dat het allemaal begon met BV Almere, die uit een fusie tussen BC Almere Haven en ABC was ontstaan. Het lag in de bedoeling van Staats dat destijds alle vijf Almeerse verenigingen deel zouden nemen, maar de ideeën en meningen lagen duidelijk te ver uit elkaar. Dus ging hij hard aan de slag met BV Almere met duidelijke doelen die alle bestuursleden ook nastreefden. De jeugd moest zelf opgeleid worden, elk jaar hoger gaan spelen, het realiseren van een eigen sporthal, opleiden van eigen trainers, waren enkele doelen die allen werden gehaald. En ook nu nog timmert de BVA aan de weg.

Toekomst


“Dat klopt, want in de laatste jaren zijn er voor de beheer- en eigenaarstichtingen voor tonnen aan energiebesparende maatregelen getroffen en kijken we ook naar de verdere toekomst. Over 14 jaar zijn de leningen afgelost en dan zullen we toch over voldoende financiële middelen moeten beschikken om renovatieachtige werkzaamheden uit te voeren, “zegt Staats. “We kunnen ons badmintonnageslacht niet met problemen opzadelen.”

Hoogtepunten


Na zo’n lange tijd voorzitter te zijn geweest, is het vinden van hoogtepunten niet moeilijk voor Staats. De vele aansprekende sportieve prestaties worden gekoesterd, zoals promotie op promotie, de grote aantallen Nederlandse en zelfs Europese jeugdkampioenen, het halen van de eredivisie en sinds 2006, het spelen van een rol van betekenis in de eredivisie en driemaal de finale gespeeld te hebben om het landskampioenschap. Staats: “Dat is inderdaad een indrukwekkend lijstje, waarbij ik wel wil aangeven dat het wel heel erg jammer is dat we die finale drie keer hebben verloren. Maar we stonden er wel!”

Bonifatiusspeld

Verder waren er nog meer hoogtepunten, zoals het tekenen van een topsportconvenant in 1997 met Wethouder Cees van Bemmel, als eerste Almeerse, de bouw van een eigen sporthal en vervolgens een uitgekiende samenwerking tussen de vereniging en de beheer- en eigenaarstichtingen. En voor Staats persoonlijk was er de uitreiking van de Bonifatiusspeld en het lintje in de Orde van Oranje Nassau. Staats: ”Ik wil hierbij wel duidelijk benadrukken dat we dit samen hebben gedaan! Het waren betrouwbare mannen en vrouwen, die uiterst loyaal waren aan de vereniging en de stichtingen. Geen verborgen agenda's, autonome denkers die elkaar scherp hielden. Opmerkelijk, we kwamen privé niet bij elkaar over de vloer, bijna een vereiste voor een goed bestuur, we zagen elkaar alleen in de hal en daar spraken onze badmintonharten.”

Artikel geplaatst op: 16 september 2019 - 09:44

Gerelateerd

Delen