Echtpaar onthutst na bloemendiefstal van graf zoon

Door Marcel Beijer
HAVEN – Wies en Leen van den Berg kunnen er met hun verstand niet bij. “Hoe weinig respect heb je als je bloemen van een graf steelt? Het zijn lafaards. We zijn er kapot van.”

Begraafplaats Haven. (Foto: Fred Rotgans)


Het echtpaar bezoekt dagelijks het graf van hun 39-jarige zoon Jeroen, die 2,5 jaar geleden overleed als gevolg van acute leukemie. “Het was een sportieve vent: liep de triatlon en was trainer bij AS’80”, zegt Leen. “Plotseling klaagde hij over vermoeidheid. De diagnose was acute leukemie. Binnen twee weken overleed hij. Een moeilijke tijd voor ons en voor zijn gezin.”
Nog elke dag fietsen Wies en Leen vanuit Parkwijk naar de begraafplaats in Haven om het graf van hun zoon te bezoeken. “We nemen dan plaats op een bankje om even een uurtje in zijn buurt te zijn. Dat is emotioneel, maar vinden we fijn om te doen.”
Van andere bezoekers hoorde het echtpaar dat de graven op de begraafplaats regelmatig worden vernield of dat er memorabilia worden gestolen. Van den Berg: “Een man vertelde dat de herdenkingsfoto van zijn overleden vrouw was afgeplakt. Waarom doet iemand zoiets? Bij het graf van onze zoon was het tot vorig weekend nog niet gebeurd. Maar 10 juni was ineens de rood/witte bos rozen van zijn graf verdwenen. Zijn kinderen hadden die bloemen daar neergezet. Dat doen ze regelmatig. Het zijn de clubkleuren van Ajax, zijn favoriete ploeg. Het is zo sneu voor ze.”

Angst


Het dagelijkse bezinningsuurtje bij het graf van Jeroen is voor zijn ouders nu veranderd. “We komen daar voor onze rust. Als we nu het graf bezoeken heb je toch de angst dat er weer iets verdwenen is. Er ligt namelijk ook een Ajax-sjaaltje en andere dingetjes.”
Van den Berg heeft geen idee hoe dit verdriet in de toekomst te voorkomen valt. “Misschien dat cameratoezicht een idee is. Maar misschien is het meer een kwestie van fatsoen bij de daders. Maar we weten het goed met deze ratten te maken. We zitten dagelijks tussen 12 en 13 uur bij grafkamer 7. Als ze zich melden krijgen ze van ons een tientje om een bosje bloemen te kunnen kopen.”


Triest verhaal


“Dit is een heel triest verhaal, zeker omdat het zo emotioneel is”, zegt een woordvoerder van uitvaartorganisatie Yarden, mede-eigenaar van de begraafplaats in Haven. “Helaas worden vaker beeldjes en dergelijke gestolen van begraafplaatsen. Daar komt bij dat de begraafplaats in Haven vrij toegankelijk is. Er staat geen hek omheen. Dat is prachtig, maar heeft dus ook nadelen.” Het ophangen van bewakingscamera’s is geen optie volgens de woordvoerder. “Het is namelijk een behoorlijke inbreuk op de privacy als rouwende mensen weten dat ze met een camera bekeken worden. Dit soort trieste incidenten zijn niet te voorkomen, vrees ik.”

Artikel geplaatst op: 18 juni 2019 - 10:32

Gerelateerd

Delen