Weerwind getergd door discussie over veiligheid moskeeën

Door Marcel Beijer
ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind toonde zich donderdagavond getergd na een sneer van raadslid Hassan Buyatui (eenmansfractie) over de veiligheid van moskeeën.

Hassan Buyatui. (Foto: aangeleverd)


Buyatui was van mening dat moskeeën in Almere meer bescherming verdienden omdat moslims zich onveilig voelen. Het raadslid was zo’n beetje de enige die die mening was toegedaan. Raadsleden vonden dat dan ook andere gebedshuizen (kerken, synagogen) bescherming verdienden als dat nodig mocht blijken te zijn. Tenzij er bij de burgemeester signalen zijn binnengekomen dat er toegenomen dreiging is voor moskeeën.

Geen dreiging
Weerwind liet weten dat die dreiging hem onbekend is. “De politie biedt momenteel voldoende bescherming. Ik heb bovendien zowel van de politie als van de nationale coördinator terrorismebestrijding geen enkel alarmerend signaal ontvangen over mogelijke dreigingen voor welk gebedshuis dan ook. Als die situatie wijzigt, zal ik daarvan op de hoogte worden gesteld. Op dit moment is er geen toegenomen dreiging.”

Vertrouwen
Buyatui nam daar geen genoegen mee. Tweemaal probeerde hij zijn punt te maken, waarop Weerwind telkens hetzelfde antwoord gaf. In een derde poging suggereerde Buyatui dat Weerwind hem niet vertrouwde. “Als moslims zeggen dat zij zich onveilig voelen dan moet u ze vertrouwen.” Dat schoot de burgemeester duidelijk in het verkeerde keelgat. “Ik ga u niet voor de derde keer hetzelfde antwoord geven. Bovendien: als u mij aanspreekt op het vertrouwen hierin, dan raken die woorden mij zéér.”

Artikel geplaatst op: 14 juni 2019 - 10:14

Gerelateerd

Delen