Almeerders doen 651 illegale afvaldumpingen per week

Door Marcel Beijer
ALMERE – Wekelijks worden in Almere zo’n 650 illegale afvaldumpingen gedaan. Dat kan tamelijk ongestraft: in het hele jaar 2018 werd namelijk slechts 90 keer een boete opgelegd. Die bedraagt dan dikwijls slechts 90 euro. De gemeenteraad stelt dat er beter gehandhaafd moet worden en hogere boetes uitgedeeld

Foto: aangeleverd

.
“10% van de Almeerders zijn afvalhufters”, vond wethouder Jan Hoek (GroenLinks) die zich momenteel het hoofd breekt over hoe deze illegale dumpingen gestopt kunnen worden. Een optie is om rond een afvalplek een mooi tuintje te creëren. “Daar kan je lacherig over doen, maar ervaring in andere steden leert dat het wel werkt.”

Pakkans 0,000001%
Raadsleden brachten ook andere opties aan: afvalambassadeurs aanstellen, of beheerders die beter toezicht houden. Probleem is dat handhaving (belasting)geld kost. Momenteel is er een budget van 5,5 ton. Daar worden vier handhavers van betaald die in 2018 dus slechts 90 keer een boete uitschreven. “De pakkans is dus 0,000001% of zoiets”, zei Colette Holter (VVD) donderdag tijdens de Politieke Markt waar de kwestie besproken werd. De VVD stelt voor om meer controleurs aan te stellen en hogere boetes uit te delen.

Propvol
Rick van Mourik (Respect Almere) pleitte voor een lik-op-stuk-beleid. “In de pauzes van scholen kan je preventief BOA’s op strategische plekken neerzetten. De daders mogen dan een middagje meehelpen opruimen.
Jesse Luijendijk (PvdD) is ervaringsdeskundige. “Ik woon tegenover een ondergronds afvaldepot maar betrap eigenlijk nooit iemand die illegaal dumpt. Volgens mij gaat het ook niet om hufters, maar om mensen die met hun vuilniszakje bij een volle inzamelplek komen. Omdat die propvol zit, laten ze hun zak maar achter. Het is meer onwetendheid.”
De raad sprak over dit onderwerp op initiatief van de eenmansfractie Buyatui die zelf pleit voor meer handhaving, ook als dit tot gevolg heeft dat de afvalstoffenheffing omhoog gaat.

Artikel geplaatst op: 14 juni 2019 - 09:43

Gerelateerd

Delen