Landelijke stille tocht in Almere voor onopgeloste moorden

Door Marcel Beijer
HOUT – Nabestaanden van slachtoffers van meer dan duizend onopgeloste moorden houden zaterdag 1 juni een stille tocht vanaf de Kemphaan in Almere. De organiserende Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) wil met de tocht landelijk aandacht vragen voor de zogenoemde cold cases: moorden waarvan de dader (vaak na lange tijd) nog steeds onbekend is.


De stille tocht heeft als motto ‘zwijgen over moord blijft ongehoord’ enis mede geïnitieerd door de Almeerse Wicky van der Meys die in 2002 haar vader Martien verloor nadat hij in Hilversum door een onbekende man werd neergestoken toen hij zijn hondje aan het uitlaten was. De Almeerse zet zich sindsdien in voor lotgenoten, onder meer door mee te werken aan de cold case-kalender die onder gedetineerden wordt verspreid in de hoop dat er uit dat circuit ontbrekende informatie vrijkomt en aan een Facebookpagina voor lotgenoten.
De stille tocht in Almere is een nieuwe manier om landelijke aandacht te vragen voor de ‘cold cases’. “Nabestaanden hebben het emotioneel vaak heel zwaar", zegt Van der Meys. "Zolang de dader niet gepakt is blijft er die knellende onzekerheid: waaróm gebeurde dit? Ook het zwijgen van verdachten is voor nabestaanden pijnlijk en zelf frustrerend.”

Coryfeeën


Aan de tocht doen tal van coryfeeën mee, zoals misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Naar alle waarschijnlijkheid zijn eveneens de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) van de partij. Ook burgemeester Franc Weerwind heeft zijn deelname toegezegd, evenals korpschef Aart Garssen, portefeuillehouder Coldcase van de Nederlandse politie. Van der Meys: “We trekken veel publiciteit met deze stille tocht. We verwachten veel deelnemers. Dat moet ook. We hopen dat alle moordenaars in ons land, maar ook de stille getuigen, zich alsnog melden bij de politie."
Nabestaanden is gevraagd om tijdens de stille tocht een foto of een bordje bij zich te dragen met de naam van de geliefde.

Jos B.


Op 4 juni, drie dagen na de stille tocht, staat Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen, voor de rechter. Van der Meys: “Jos B. is nog verdachte, maar kiest er voor om te zwijgen. Daarmee voorbijgaand aan het leed dat hij daarmee aanricht. Misschien dat zo’n stille tocht hem tot andere gedachten brengt. We moeten als nabestaanden onze stem blijven laten horen. Vandaar ook onze slogan: 'zwijgen over moord blijft ongehoord'.”
Na de tocht, die om 17.00 uur begint en ongeveer een uur duurt, wordt voor ieder slachtoffer van een onopgeloste moord een roos neergelegd op een veld van 10 bij 10 meter. “Duizend is maar een getal”, legt Van der Meys uit. “Maar op zo’n veld maken de rozen inzichtelijk om hoeveel mensen het gaat. Duizend is echt heel veel.”

Website


Inmiddels is de www.onopgelostemoorden.nl online gezet met alle informatie over de cold cases, de tocht. Ook mogen nabestaanden op de site brieven publiceren aan hun verloren geliefde of de dader. Naast de stille tocht, de website en het rozenveld wordt ook gewerkt aan een monument voor slachtoffers van onopgeloste moorden. Momenteel wordt daarover met verschillende beeldhouwers overlegd. Van der Meys hoopt dat het monument een plaats krijgt in ‘haar’ Almere. “Dat kan op een mooie, respectvolle plek. Maar het beeld zou ook een plaats kunnen krijgen in veiligheidsmuseum PIT. Cold Cases horen ook onderdeel te zijn van dat museum.”
Meer informatie: www.onopgelostemoorden.nl

Artikel geplaatst op: 16 mei 2019 - 07:09

Gerelateerd

Delen