Politiebureau Haven eerste gemeentelijk monument

HAVEN - Het college van Almere heeft het voormalige politiebureau in Almere Haven uit 1985 aangewezen als het eerste gemeentelijke monument van de stad. Het gebouw is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau opgericht door Rem Koolhaas, het Office for Metropolitan Architecture (OMA).
Het poltiebureau in Haven dateert uit 1985. (Foto: aangeleverd)

In de vormgeving van het politiebureau kwam de toen nieuwe werkwijze van de politie met twee teams van wijkagenten duidelijk tot uitdrukking. Het publieksvriendelijke karakter werd benadrukt door toepassing van veel glas en een patio.

Eigens

Wethouder Hilde van Garderen (VVD): “Nu onze stad volwassen wordt, vinden we het tijd om te bedenken wat wij aan de volgende generaties na willen laten. Via de Erfgoedvereniging Heemschut hebben wij een aanvraag ontvangen om het voormalige politiebureau aan te wijzen als gemeentelijk monument en de Commissie Welstand en Erfgoed heeft hier positief over geadviseerd. Ook het college meent dat het voormalige politiebureau voor Almeerders iets eigens is, dat nadrukkelijk verbonden is met de opbouwfase van de nieuwe stad. Het gebouw vervulde een essentiële rol in hun opbloeiende samenleving en is een zeer herkenbaar onderdeel van de oudste kern van Almere. Veel Almeerders van het eerste uur zullen hier over de drempel zijn gekomen. Door het politiebureau de monumentenstatus toe te kennen geven we aan dat het voor ons een belangrijk gebouw is waar de bewoners trots op mogen zijn. We zijn nu bezig met de herontwikkeling van het centrum van Almere Haven, en het politiebureau krijgt daar een belangrijke plaats in. Er zitten nu tijdelijke gebruikers in, en we denken hard na over een definitieve bestemming.”
Artikel geplaatst op: 18 april 2019 - 09:07

Gerelateerd

Delen