Urban Greeners op eiland Utopia

Jonge startende ondernemers en evenementen in voedselbos

Door Robert Mienstra

Almere DEZE WEEK neemt deze weken een kijkje bij de Floriade. Vandaag het vijfde artikel in een reeks: Urban Greeners.
ALMERE – Urban Greeners gaan de Growing Green City Almere handen en voeten geven. “Wij laten zien hoe je een stad kunt vergroenen”, zegt Boj van de Berg, initiatiefnemer en aanjager van Urban Greeners. “Van het eiland Utopia op het toekomstig Floriadeterrein maken we een gebied voor startende ondernemers. En evenementen in een voedselbos zijn een voorbeeld hoe zij aan een groene stadswijk meebouwen.”

Boj van den Berg: "We willen dat de kleine initiatieven binnen het Floriadenetwerk in het groot worden opgepakt." (Foto: aangeleverd)


De Urban Greeners hebben meerdere doelen. “We willen dat de kleine initiatieven binnen het Floriadenetwerk in het groot worden opgepakt en willen ook de tuinbouwbedrijven dichter bij de stad brengen. Welke kansen ontdekt worden, laten we zien op het eiland. Dit wordt een broedplaats vol duurzame innovaties.”
Van den Berg noemt de agroforestry (boslandbouw). “Op het westelijke deel van het eiland worden door de start-up Weerwoud, samen met Aeres en Wageningen Universiteit, noten- en fruitbomen, bessenstruiken en kruidenplanten in rijen aangeplant. Hierdoor kan er makkelijk geoogst worden. Producten zoals Aziatische peer, wijnbessen of walnoten zorgen voor inspiratie voor de start-ups en evenementen. Wat is er mooier dan dat de bewoners hier hun groenproducten uit de eigen stad kunnen krijgen? Er is een Franse-uiensoepbomen-pad. Daar staan bomen waar de bladeren na verkruimelen naar Franse uiensoep ruiken. En ze zijn nog eetbaar ook.

Start-ups


Het streven is om ruim honderd start-ups op het eiland actief te laten zijn tijdens de Floriade. Een aantal is al betrokken. Er is bijvoorbeeld Eilandbier, een frisse Weizen met brandnetel. Brouwerij Stijl uit Almere brouwt namelijk met de brandnetels geoogst op het eiland een fris tarwebier onder die naam. “En de Knakwortel, de plantaardige variant op de klassieke hotdog, is inmiddels ook alom bekend”, vult Van den Berg aan. “Deze weken zijn tientallen vrijwilligers en studenten van Aeres bezig het voedselbos aan te planten. Er worden meer dan tweehonderd bomen geplant.”

Evenementen


Het eiland van de Urban Greeners wordt onderdeel van de Floriade. “Het gebied rondom de vuurtoren wordt het ontvangstplein voor de bezoekers”, legt Van den Berg uit. “Op de kavels komt een groen stedelijk deel, op de hoeken een productiedeel en het midden wordt een recreatief deel. De randen van het eiland blijven natuur die helemaal haar eigen gang mag gaan.”
De startups maken hun eigen verhalen die ze tijdens de tentoonstelling aan de bezoekers gaan vertellen. Verder komen er tal van evenementen op het terrein. Het streven is dit jaar al 25 evenementen te realiseren. Bijvoorbeeld op zaterdag 8 juni, het New Grounds Festival.
Meer informatie: www.urbangreeners.com

Artikel geplaatst op: 18 maart 2019 - 10:27

Gerelateerd

Delen