Almeerse hond steelt show in film Bloody Marie

Door Petra Onderwater
ALMERE – De Almeerse viervoeter Liesje speelt een hoofdrol in de actiefilm Bloody Marie, die zich grotendeels afspeelt op de Amsterdamse wallen. "Ze deed het zó goed, dat de regisseur haar een steeds grotere rol gaf", vertelt haar trotse baasje Marylou Bijvoet uit Almere Buiten.
Scène uit Bloody Marie met Liesje en hoofdrolspeelster Susanne Wolff. (Foto: Family Affair Films)

“Niet schrikken, ze blaft misschien een beetje”, waarschuwt ze als ze Liesje erbij haalt. “Dat deed ze voorheen nooit, maar ze moest het leren voor deze film.” Liesje is een Cesky Fousek-teefje van 11 jaar. Ze is goed afgericht door haar baasjes, die in Almere een eigen jachthondenschool hebben.
"Toen ze 4,5 jaar oud was heeft ze al het hoogst haalbare gehaald op het gebied van jachthondenwedstrijden. Via een castingbureau, waar wij eerder twee van onze honden hadden ingeschreven, zijn wij benaderd voor deze filmrol. Eigenlijk was Liesje qua uiterlijk totaal niet wat ze zochten, maar qua karakter wel. Ze doorstond alle testen met gemak en reageerde ook zó goed op de hoofdrolspeelster, dat ze de rol toch heeft gekregen.”
Aandacht

Bloody Marie gaat over de destructieve dronkenlap Marie, die tussen de prostituees op de wallen woont. Ze heeft zich ontfermd over de hond van haar overleden moeder. Marie rolt van het ene conflict in het andere, tot een gruwelijke gebeurtenis haar dwingt het roer om te gooien. De opnames vonden allemaal plaats op locatie, vaak middenin de nacht. "Liesje heeft 25 draaidagen gehad. Het was echt een bijzondere ervaring", vertelt Bijvoet. "Ik ben gewend om honden te trainen en daarom mocht ik haar zelf begeleiden. Maar een hond in een camera laten kijken of op een barkruk laten springen is toch andere koek”, lacht Bijvoet. “Maar Liesje deed het ontzettend goed en iedereen was weg van haar. Aan aandacht geen gebrek." Dat Liesje wel van aandacht houdt, blijkt ook tijdens het interview. Zo nu en dan komt ze enthousiast om een aai vragen. "Ik heb haar op de set uiteindelijk maar een jasje met ‘Niet storen’ aangedaan, want ze moest zich wel kunnen blijven focussen.”
Bloody Marie ging in première tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam en draait momenteel in de bioscopen. Niet in Almere, maar de film komt eind juni ook uit op dvd, voor wie hem alsnog wil zien. “Het was zó apart om het eindresultaat te zien”, zegt Bijvoet. “Inmiddels heeft Liesje ook opnames voor twee commercials achter de rug. Dit filmavontuur smaakt zeker naar meer."
Artikel geplaatst op: 18 maart 2019 - 15:11

Gerelateerd

Delen