Theunis: 'Mooie woorden, maar meer steun was mogelijk geweest'
Gemeente maakt diepe buiging voor WitchWorld

Door Petra Onderwater
ALMERE – Volop lof, complimenten en waardering voor WitchWorld donderdagavond op de Politieke Markt in het stadhuis. Wethouder Maaike Veeningen en burgemeester Franc Weerwind gaven de gemeenteraad antwoord op vragen die eerder waren gesteld door Ton Theunis, de initiatiefnemer van het themapark dat er na jaren hard werken niet gaat komen. "Helaas is het uiteindelijk niet gelukt, maar een diepe buiging voor de mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor WitchWorld", sprak Weerwind.
Wethouder Maaike Veeningen en burgemeester Franc Weerwind gaven donderdag antwoord op de vragen van WitchWorld-initiatiefnemer Ton Theunis. (Foto: Bart Buijs/Prospero)

Theunis zag de kansen voor WitchWorld slinken, toen de gemeente de plannen voor Eden Holland omarmde. Dit botanische park moet pal naast het Floriade- en het kasteelterrein komen, dus pal naast de plek waar WitchWorld was gepland. Theunis stelde tijdens een eerdere bespreking op de politieke markt tientallen vragen over de gang van zaken. Veeningen en Weerwind bleven er donderdag bij dat alles eerlijk en transparant is gegaan en dat voor Eden Holland dezelfde procedures gelden als voor WitchWorld, iets waar Theunis zijn vraagtekens bij zette. Volgens Weerwind zijn er geen ‘geheime besprekingen’ geweest, is er geen informatie achtergehouden en betreurt de gemeente het oprecht dat Theunis de financiering niet rond heeft gekregen.
Steun

Volgens Veeningen en Weerwind heeft de gemeente WitchWorld altijd een warm hart toegedragen. "We hebben er in al die jaren ook flink wat ambtelijke, bestuurlijke en financiële steun aan gegeven. Met name voor het leerwerkbedrijf, want WitchWorld heeft honderden mensen een stageplek of werkplek geboden. Vanuit de gemeente zijn nooit toezeggingen gedaan voor financiële bijdragen voor de bouw en exploitatie van het pretpark zelf."
In gesprek

De raad kreeg tijdens de beantwoording van de tientallen vragen een enorme hoeveelheid informatie over zich heen. Geen van de raadsleden had hierop nog aanvullende vragen of opmerkingen. Wel wilden ze stuk voor stuk hun waardering uitspreken voor WitchWorld. De initiatiefnemer van WitchWorld zat achterin de zaal, omringd door tientallen trouwe WitchWorlders, maar kwam zelf niet aan het woord. Leonie Vestering van de PvdD en Annet Raijer van de PVV overwogen nog even een schorsing, om van Theunis te horen of al zijn vragen wel goed zijn beantwoord. Uiteindelijk besloten Vestering en Raijer om na afloop met hem in gesprek te gaan, waarop de vergadering al na een ruim half uur werd afgerond.
Strijdbaar

Theunis moest alles na afloop even laten bezinken. “Ik heb lang niet op al mijn vragen antwoord gehad en ik was het ook niet met alles eens”, reageert hij. “De lovende woorden waren mooi, maar waarom werden die nu pas uitgesproken? Toen wij ons genoodzaakt zagen om te stoppen, heeft de gemeente niets laten horen. Bovendien had meer steun vanuit de gemeente echt wel mogelijk geweest. Aan Eden Holland wordt nota bene een bedrag toegezegd dat kan uitgroeien tot 10 miljoen euro.” Theunis gaat de antwoorden goed bestuderen en verwacht er dan zeker nog op terug te komen. Hij gaat beslist niet bij de pakken neerzitten en laat doorschemeren bezig te zijn met nieuwe plannen. “We hopen binnenkort van ons te kunnen laten horen. Wij zijn nog altijd strijdbaar.”

Artikel geplaatst op: 15 maart 2019 - 12:55

Gerelateerd

Delen