Slaapstad pop-up store geopend in Almere Centrum

Door Petra Onderwater
ALMERE - “We weten allemaal dat bewegen en gezond eten goed voor ons is, maar het belang van een goede nachtrust is vaak onderbelicht”, vertelt Valerie Bos, programmadirecteur van de Economic Board Almere en initiatiefneemster van Slaapstad 2019. Deze pop-up store opende vrijdag de deuren aan de Diagonaal 40. In de aanloop naar World Sleep Day op 15 maart worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema slaap, maar je kunt er ook terecht voor een powernap in één van de slaapcabines.

Burgemeester Franc Weerwind met het team van Slaapstad tijdens de officiële opening. (Foto: Fred Rotgans)


Franc Weerwind mocht vrijdag als eerste plaatsnemen op het grote bed. Als burgemeester weet hij als geen ander hoe belangrijk een goede nachtrust is na een lange werkdag. “Je brein is overdag continu bezig en heeft 's nachts de tijd nodig om te herstellen. Daarom moet je echt die broodnodige uurtjes slaap pakken.”
De aanwezigen deden vervolgens een korte slaapyoga sessie met Rob de Ron, slaaponderzoeker en yogatrainer. “Wisten jullie dat je oren als laatste in slaap vallen en als eerste ontwaken? Als je je ogen dicht hebt ben je heel kwetsbaar. Je oren gaan op scherp om gevaar te horen aankomen”, vertelde hij. 


Het Flevoziekenhuis heeft een speciaal Slaapteam, bestaande uit neurologen, kno- en longartsen, zo vertelde Anita Arts, voorzitter raad van bestuur bij het Almeerse ziekenhuis. “Maar in de meeste gevallen hebben slaapproblemen geen medische oorzaak. Wij zijn zelf de belangrijkste regisseur van onze nachtrust. Willen we goed slapen, dan is het tijd om wakker te worden en onze leefstijl te veranderen.”

Silent workout

In de Auping Slaapcabine deed René Wormhoudt het eerste dutje. De conditie- en hersteltrainer van het Nederlands elftal benadrukte dat ook topvoetballers hun slaap hard nodig hebben. “Je kunt je wel de hele dag keihard trainen, maar de silent workout ’s nachts is minstens zo belangrijk. Wij hebben bij onze spelers de slaapactiviteit wel gemeten door middel van zo’n horloge, maar we merkten dat veel spelers ze vlak voor een belangrijke wedstrijd afdeden. Ze waren namelijk veel te bang dat ze niet opgesteld zouden worden als uit de meting zou blijken dat ze niet genoeg nachtrust hadden gehad.“

Tijdens de gratis activiteiten in Slaapstad kun je nog veel meer te weten komen over het fenomeen slaap. De pop-up store is tot en met 17 maart open. Kijk voor het programma op economicboardalmere.nl/slaapstad.

Artikel geplaatst op: 19 januari 2019 - 14:19

Gerelateerd

Delen