Dana Bos blijft nuchter onder ophef over schilderij Brigitte Bardot

Door Petra Onderwater
ALMERE – Dat haar allereerste expositie zo spraakmakend zou worden, had Dana Bos niet verwacht. Het censureren van haar schilderij van de sexy Brigitte Bardot in gezondheidscentrum Filmwijk werd landelijk nieuws. “Ik heb er dan ook veel reacties op gehad”, vertelt de Almeerse.

Dana Bos met enkele van haar werken. (Foto: aangeleverd)


Het bewuste schilderij staat bij haar thuis in de woonkamer, nadat het gezondheidscentrum van twee oudere vrouwen klachten had gekregen over Bardots decolleté. “De mededeling dat mensen mijn werk vrouwonterend vonden, heeft mij eerlijk gezegd wel geraakt”, zegt Bos.
De 20-jarige Almeerse is student Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. “Het was heel apart om nu mijn eigen verhaal in de media terug te zien en vooral ook om te zien hoe zoiets een vlucht kan nemen.” Dana tekent al sinds zij een klein meisje was en een paar jaar geleden is ze ook begonnen met schilderen. “Ik vind het gewoon heel ontspannend om te doen. Ik maak diverse dingen, maar vooral portretten. Met name ogen teken en schilder ik graag. Ik vind het heel mooi om die tot leven te kunnen brengen, dat kan je portret maken of breken.”

Eigen stijl ontwikkelen


Ze pakt een grote map en laat een aantal portretten zien de ze heeft gemaakt. Van een levensechte Bob Marley, Ed Sheeran en Amy Winehouse, tot onder andere Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. “Ik heb nooit les gehad en zelfs geen YouTube tutorials bekeken. Ik ben gewoon zelf aan de slag gegaan met oefenen en het uitproberen van verschillende technieken.” Ze laat twee potloodtekeningen zien die zij maakte van Lady Gaga. De een recent, de ander van een aantal jaren geleden. Precies dezelfde tekening, maar toch compleet anders. “Ik vind het leuk om een portret na een tijdje opnieuw te maken, om te zien hoe ik mezelf heb ontwikkeld. Je ziet hier bijvoorbeeld duidelijk het verschil in kleurverloop en schaduwtechniek. Ik wil graag mijn eigen stijl ontwikkelen, zodat mensen bij het zien van mijn werk meteen weten dat het ‘een Dana Bos’ is.”

Exposeren


De Almeerse vond het tijd om haar werk aan het publiek te tonen. Ze zag in het gezondheidscentrum regelmatig werk van diverse kunstenaars hangen en trok de stoute schoenen aan. Bos vroeg of zij haar werk daar ook mocht tonen en dat mocht. “Omdat het Gezondheidscentrum Filmwijk is en ik zelf ook in de Filmwijk woon, koos ik ervoor om een aantal portretten op te hangen van filmsterren als Audrey Hepburn, Elisabeth Taylor en Brigitte Bardot.” Dat laatste werk heeft in elk geval stof tot discussie opgeleverd, nadat Bos in het gezondheidscentrum een gecensureerde versie met een statement had opgehangen. “Het verzoek was om het schilderij een minder opvallende plek te geven, maar het mag gezien worden óf niet. Zelf ben ik nog altijd trots op dit werk.”
Het doet haar goed dat ze veel positieve reacties heeft gekregen en ze is inmiddels ook in gesprek met een andere partij voor het exposeren van haar werk. “Misschien is het balletje nu een beetje gaan rollen.”
Kijk voor meer werk van Dana Bos op haar Instagram-account: @dana_paints.

Artikel geplaatst op: 10 december 2018 - 14:32

Gerelateerd

Delen