Architect zet vraagtekens bij procedure Weerwaterbrug

Door Petra Onderwater
ALMERE – De Almeerse architect René van Zuuk zet vraagtekens bij de stemprocedure voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Weerwater. De gemeente Almere liet inwoners een keuze maken uit twee geselecteerde ontwerpen. Het ontwerp van Van Zuuk, Brug A, werd door de vakjury als uitmuntend bestempeld en beoordeeld met een 10, maar het publiek koos voor brug B.

De ‘Weerwindbrug' werd door de vakjury beoordeeld met een 10, maar werd niet gekozen door het publiek. (Impressie: René van Zuuk Architekten)


“Slechts 1,5% van de bevolking heeft gestemd en hun keuze was bepalend. Het is mooi dat gemeente luistert naar haar inwoners, maar had de bevolking laten meebeslissen of er überhaupt een brug moest komen en had het vakinhoudelijke deel overgelaten laten aan de professionals”, aldus Van Zuuk. “En als je dan besluit om de keuze aan de inwoners te laten, zorg dan dat je ze in elk geval goed informeert. De informatie was summier. Zo zijn het oordeel van de vakjury en de informatie over de eisen niet gedeeld met de bevolking, wat volgens de tenderregels wel was toegestaan.”

Volgens Van Zuuk zijn de verschillen in beoordeling door de vakjury heel groot, maar de gemeente Almere wil geen inzage in de cijfers geven. “De rapporten zijn niet openbaar”, reageert woordvoerder Jeroen Oosterheert. “Wij wilden als gemeente de inwoners nauw betrekken bij de keuze voor de brug, want zij gaan deze brug straks immers gebruiken”, vervolgt hij. “Dat ruim 3000 mensen de moeite hebben genomen om met hun digiD hun stem uit te brengen, zegt volgens ons wel iets over de betrokkenheid bij dit gebied. We hebben de inwoners niet willen beïnvloeden bij het maken van hun keuze, daarom hebben we de juryrapporten bewust niet openbaar gemaakt.”

Rondje Weerwater


Van Zuuk, als architect onder meer bekend van appartementencomplex De Wave, vindt het jammer hoe het is gelopen, want hij is nauw betrokken bij het gebied. “Ik woon en werk al 28 jaar in Almere, pal aan het Rondje Weerwater. In 2014 was ik één van de winnaars van de prijsvraag Rondje Weerwater met het ontwerp van de Weerwaterkapel, een plek om te trouwen en te rouwen. Die is er nooit gekomen. Van de winnende plannen voor het Rondje Weerwater is overigens bijna niks uitgevoerd.” In datzelfde jaar heeft Van Zuuk, in samenwerking met het Collectief Stedenwijk-Zuid-Groen en de gemeente, een stedenbouwkundig plan ontworpen voor de Zuidoevers Weerwater. “Toevallig ontdekte ik dat er nieuw bestemmingsplan in de maak was, dat zou leiden tot een enorme bomenkap en een drukke weg pal naast het Rondje Weerwater. Dit hebben we kunnen voorkomen. Ons alternatieve plan is uiteindelijk integraal in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen. Als dank voor al het gratis werk beloofde de toenmalige wethouder Henk Mulder dat hij zich er sterk voor zou maken dat wij samen met landschapsbureau West 8 het Rondje Weerwater verder mochten ontwerpen. Helaas vertrok Mulder naar Groningen en ging de opdracht naar andere bureaus.”
Van Zuuk hoefde dan ook niet lang na te denken over zijn deelname aan de tender voor de brug over het Weerwater. “Na een eerste selectie waren vijf partijen geschikt bevonden. De procedures en het budget leidden ertoe dat twee aannemers afhaakten. De drie overgebleven plannen gingen daardoor automatisch door naar de jury vormgeving. Ons ontwerp werd door de deskundigen verreweg als beste beoordeeld en kreeg het predikaat uitmuntend, maar de uiteindelijke keuze was aan het publiek. Dan krijg je mijns inziens de gemiddelde smaak als resultaat, maar de vraag is of het gemiddelde op zijn plaats is bij de brug naar de wereldtentoonstelling Floriade.”

Artikel geplaatst op: 30 november 2018 - 16:06

Gerelateerd

Delen