Staatsbosbeheer mag verder met aanleg vangweide Konikpaarden

ALMERE – Staatsbosbeheer mag verder met de aanleg van een vangweide voor Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. De rechtbank Midden-Nederland heeft donderdag besloten een vergunning van de gemeente Lelystad aan Staatsbosbeheer niet te schorsen. Op verzoek van Dierbaar Flevoland moest Staatsbosbeheer begin oktober de net gestarte werkzaamheden tijdelijk staken van de rechter.
Staatsbosbeheer heeft in september een omgevingsvergunning aangevraagd voor het aanbrengen van rasters en het plaatsen van een zogenoemde vangkraal. Hierdoor ontstaat een vangweide van 55 hectare voor het vangen van Konikpaarden. Deze worden elders herplaatst, omdat de provincie Flevoland heeft bepaald dat het aantal paarden moet worden teruggebracht naar ongeveer 450 dieren.
De stichting Dierbaar Flevoland vreest dat de werkzaamheden veel verstoring geven voor de vogels in het natuurgebied en vindt dat de effecten van de maatregelen vooraf niet goed zijn onderzocht. De rechter stelt vast dat de werkzaamheden om de vangweide te realiseren in de komende herfst- en winterperiode een relatief korte periode negatieve gevolgen zouden kunnen hebben voor een groep vogels. De werkzaamheden duren volgens Staatsbosbeheer maximaal vier weken. Dat de vogels die opgeschrikt worden door de werkzaamheden niet meer zullen terugkeren naar het gebied is volgens de rechter onvoldoende onderbouwd. Bovendien vallen de werkzaamheden samen met maatregelen die de provincie zal gaan nemen om het aantal grote grazers terug te brengen.
Artikel geplaatst op: 02 november 2018 - 10:44

Gerelateerd

Delen