Jachthaven Haddock wordt uitgekocht door gemeente

Door Petra Onderwater

ALMERE – Haddock wordt uitgekocht door de gemeente Almere. Na restaurant Atlantis en camping Waterhout, die eerder plaats moesten maken voor de Floriade, verdwijnt nu ook de jachthaven. Hierover is maandag een overeenstemming bereikt, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Haddock sluit per 1 mei de deuren als de overeenkomst wordt goedgekeurd door de raad. (Archieffoto)


Als de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, zal Haddock per 1 mei 2019 de deuren sluiten. Voor eigenaar Philippe van Thiel is het een hard gelag. Al ruim dertig jaar zit hij met zijn jachthaven aan het Weerwater. Naar eigen zeggen had hij op dit moment geen andere reële keuze meer dan zich te laten uitkopen, zo laat hij geëmotioneerd weten.


Haddock en de gemeente Almere konden het de afgelopen jaren niet eens worden over de inpassing van de zeilschool in de Floriade. Van Thiel verzette zich tegen gedwongen inperking van zijn terrein ten behoeve van de wereldtentoonstelling die in 2022 in dit gebied plaatsvindt. De gemeente beëindigde onlangs de huurovereenkomst van het stuk grond waarop de bootopslag van Haddock is gevestigd, om deze grond te kunnen gebruiken voor de Floriade. Volgens Van Thiel zou het verdwijnen van de bootopslag echter de doodsteek voor zijn bedrijf zijn.

In mei won hij een rechtszaak hierover. De Raad van State besliste dat de gemeente het bestemmingsplan voor de gebieden rond Haddock moest aanpassen opdat de jachthaven – ook binnen de Floriade – goed kan blijven functioneren. ‘Besprekingen over herplaatsing van de bootopslag hebben echter niet geleid tot een gezamenlijke conclusie’, zo schrijft het college aan de raad. Daarop zijn het afgelopen jaar over en weer diverse procedures gestart, zowel door Haddock als door de gemeente.


Maandag stonden Haddock en de gemeente Almere weer voor de rechter, waarbij de rechtbank de partijen de gelegenheid gaf om te kijken of er een ‘minnelijke regeling’ mogelijk zou zijn. Van Thiel deed uiteindelijk een eindvoorstel dat werd geaccepteerd door de gemeente, maar nog wel moet worden goedgekeurd door het gemeentebestuur. Het college stuurt volgende week een raadsvoorstel over de overeenstemming naar de gemeenteraad, die er dan nog een klap op moet geven.

Artikel geplaatst op: 01 november 2018 - 15:07

Gerelateerd

Delen