Kanttekening

De tijden veranderen en wij met hen, of niet soms?


Mijn werk in Almere begon in 1978. Het waren de tijden van 'Het kan in Almere' , toch echt iets anders dan de huidige oproep 'kom lekker shoppen in Almere'.
Over de opzet van de stad was nagedacht: de hofjes in Haven hielpen om elkaar te leren kennen. Dat werkte, maar niet altijd zoals bedacht. Als je thuis komt van boodschappen doen en je treft onverwacht in je keuken een buurvrouw aan, die “vast koffie heeft gezet”, gaat de samenwerking wat ver.
Verhuizen naar Almere gebeurde het hele jaar door. Voor jongeren betekende dat vaak een verlies van vrienden en moeite bij het vinden van nieuwe. De klasgenootjes zaten echt niet te wachten op weer “een vreemdeling”. Meestal kwam alles na enige tijd op zijn pootjes terecht. Ja zeker 'het kan in Almere'.
De slagzin heeft ook iets bedrieglijks. Heel wat zaken bleken toch niet te kunnen. De stad was wel nieuw maar de bewoners waren dat niet. Het eigen huis met tuin in Almere bleek niet de oplossing voor het gezin op drie hoog achter in Amsterdam, waar de vreemde geur van het eten van de Marokkaanse buren ergernis had opgewekt. Een oecumenische lagere school bestond niet langer dan een half jaar.
Het imago van Almere is lange tijd zwak geweest. Dat komt niet in de laatste plaats door de vooroordelen van Amsterdammers, die nooit in Almere waren geweest. Zoals een professor in het AMC, die vroeg waar we vandaan kwamen en na ons antwoord zei “helemaal uit Almere?”
Ook merkte ik hoe veel kinderen uit Amsterdam over de bevolking van Nederland dachten : je hebt Amsterdammers en je hebt boeren.
Een nieuwsgierige leerling vroeg me ooit of die nieuwe lerares uit Twente “boers sprak”.
“Zoiets", heb ik gezegd, ”leuk he?” Tevreden ging hij weg.
In wezen zijn alle Almeerders nieuwkomers en wellicht is dat de reden dat veel bewoners zo behulpzaam omgaan met de nieuwkomers hier, welke taal ze ook spreken.
Douwe de Vries, oud-rector van De Meergronden (Foto: aangeleverd)

Artikel geplaatst op: 07 augustus 2018 - 09:47

Gerelateerd

Delen