Berenklauw succesvol bestreden door schapen en vrijwilligers

ALMERE - Met de inzet van vrijwilligers en de schapen van Stad & Natuur is voorkomen dat de berenklauw zaad kan zetten. Daarmee is dit jaar de reuzenberenklauw in dit stuk bos onder controle. De vrijwilligersgroep werd vorige week daarom getrakteerd op taart.
Vrijwilligers zorgden ervoor dat de berenklauw zich niet verder verspreid. (Foto: aangeleverd)

In het Vroege Vogelbos wordt de reuzenberenklauw met schapen bestreden. De kudde van Stad & Natuur is er dol op. Als de schapen de bladeren en stengels eten voordat de plant tot bloei is gekomen, blijft het woekeren binnen de perken. Maar waar de schapen niet kunnen komen, is hulp nodig van vrijwilligers. De doelstelling van Stad & Natuur was om met een vrijwilligersgroep onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland in het hele Vroege Vogelbos elke reuzenberenklauw twee tot drie keer af te maaien zodat ze niet meer in bloei kunnen komen en zaad kunnen zetten. Op een enkele plek wordt de plant met wortel en al verwijderd met behulp van een speciale boor die door Landschapsbeheer Flevoland is ontwikkeld. Er zijn 4 werkavonden geweest vanaf april en 19 juli was laatste van dit jaar. Naast de werkavonden is één van de vrijwilligers ook nog regelmatig daarbuiten actief geweest.
Stad & Natuur voert het beheer uit over het Vroege Vogelbos en werkt hierbij samen met Landschapsbeheer Flevoland en IVN Almere. Andere nabijgelegen terreinen, zoals de A6 zone en het Beginbos vallen weer onder beheer van andere organisaties, vandaar dat daar een ander beeld en beleid is ten aanzien van de berenklauw.
Artikel geplaatst op: 19 juli 2018 - 10:44

Gerelateerd

Delen