Wonen in Het Tuinhuis

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
DE WIERDEN – Het grote balkon rondom het appartement is één van de blikvangers van de gloednieuwe woning van Elly Blanket. Het balkon is, volgens Blanket, erg fijn. “Aan de zuidkant kan ik lekker in de zon zitten en aan de westkant is het heerlijk koel als het erg warm is. Door de ligging van mijn woonkamer, aan de zonkant, schijnt de zon vaak naar binnen. Daar word je toch blij van?”

Het balkon rondom de woning vindt Elly Blanket erg fijn. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)


Het appartement ligt op de bovenste, vierde, verdieping en is onderdeel van appartementencomplex het Tuinhuis. Mevrouw Blanket verhuisde naar het appartement vanuit een eengezinswoning. "Ik woon al 38 jaar in Almere Haven”, zegt ze. “Nadat mijn kinderen uit huis waren heb ik nog zeker tien jaar in mijn eengezinswoning gewoond. Maar het onderhoud van de tuin werd me teveel en ik wilde wel kleiner wonen. Ik wilde nog één keer echt verhuizen. Toen ik naar de winkel liep zag ik dat ze op deze plek gingen bouwen. Bovenin op deze hoe leek mee het mooist.”
Op advies van haar dochter reageerde mevrouw Blanket op het project van De Alliantie “Ik bezocht de informatieavond en ging ervoor. In oktober vorig jaar hoorde ik dat ik dit huis kon krijgen. Ik mocht hier tijdens de bouw van de aannemer kijken. Toen ik binnenkeek dacht ik gelijk: 'wauw!'. Ik vond het prachtig en liep lachend terug naar huis."

Veel plezier


Inmiddels woont de nieuwe Almeerse nu vijf maanden met veel plezier in haar nieuwe appartement. “Het is fijn dat ik in mijn oude buurt kon blijven wonen. Ik wandel graag en hier loop je zo de bossen in en weer terug langs de dijk.”
Omdat mevrouw Blanket gebruik maakte van de regeling ‘Van Groot naar Beter’, kwam de grote woning die zij achterliet beschikbaar voor een gezin. “In mijn oude huis kwam een Syrisch gezin met drie kinderen te wonen. Zij waren net herenigd. Boven had ik net nieuwe vloerbedekking en raambekleding aangebracht. Ik heb alles laten hangen en ook de eettafel laten staan. Daar waren ze erg mee geholpen en het gaf me een goed gevoel. Ze waren zo dankbaar.”
Bij het appartementengebouw hoort een gezamenlijke tuin waarvoor de bewoners samen zorg dragen. “Er is een ontwerp voor de tuin gemaakt, maar de tuin zelf is helaas nog niet klaar. Er komt een pergola met blauwe regen, een tuinhuisje en verschillende zitjes. Ik kijk er erg naar uit van deze tuin gebruik te kunnen maken. Het lijkt me heerlijk om met mooi weer met visite in de tuin koffie te drinken of samen met andere buren te barbecueën. Ik heb al contact met een aantal buren, maar we moeten elkaar nog wat beter leren kennen.”
IN KADER

Het Tuinhuis


Tuinhuis is het eerste nieuwbouwproject in De Wierden in het totale vernieuwingstraject in Haven. Het doel hiervan is het toevoegen van betaalbare appartementen in de wijk, omdat daar een tekort aan is. Hiermee worden onder andere kansen gecreëerd voor ouderen om in dezelfde wijk van een eengezinswoning door te stromen naar een appartement waarin ze nog een tijdje zelfstandig kunnen wonen. In de grote woning die zij achterlaten kunnen dan gezinnen wonen. Twaalf van de 27 woningen zijn daarom beschikbaar gesteld aan 55-plussers. Senioren kunnen onder voorwaarden gebruik maken van de regeling Van Groot naar Beter, waarmee ze voorrang krijgen op een andere woning en in aanmerking komen voor een verhuisvergoeding. Het gebouw is gerealiseerd door De Alliantie. Zij verzorgen de verhuur van de sociale huurappartementen.

Artikel geplaatst op: 12 juni 2018 - 15:35

Gerelateerd

Delen