Wonen aan de Breukelengracht

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STEDENWIJK – In de bijna 35 jaar dat Hans ten Oort en zijn vrouw Betty aan de Breukelengracht wonen is daar altijd van alles te doen. Samen met andere grachtbewoners organiseerde het echtpaar het Breukelengrachtconcert, plantten zij 2.600 bloembollen in het talud, zongen ze kerstliedjes bij de brug, verstopten ze paaseieren, organiseerden ze schoonmaakacties en de jaarlijkse buurtbarbecue. “De kinderen kijken terug op een leuke jeugd waarbij we allerlei leuke dingen met de buurt hebben gedaan”, aldus Hans ten Oort.

Hans en Betty ten Oort wonen al bijna 35 jaar met veel plezier aan de Breukelengracht. (Foto: Fred Rotgans)


Het gezin met twee dochters en een derde onderweg was eigenlijk op zoek naar een grote woning in Amsterdam toen ze, bijna 35 jaar geleden, bij een makelaar in Almere terecht kwamen. “We woonden destijds in een flatje met klein balkon in Amsterdam-West”, aldus Ten Oort. “De wachttijd voor een grotere woning in Amsterdam bleek zeven jaar, dus toen we hoorden dat er appartementen kwamen in de Marehof in Almere was onze interesse gewekt."

Blind ingestapt


De makelaar attendeerde het stel op een ander project. “Hij vertelde dat er een project met houten woningen met een tuin aankwam. Hoe groot de tuin was of hoe het er precies uit kwam te zien wisten we niet. We hadden destijds een balkon van 1 bij 3, dus alles was groter dan dat. We wisten dat de straat aan een gracht kwam, maar die lag er toen nog niet. Het was een klein stroompje water. Een brochure was er niet, we kregen wat kopietjes mee. We zijn er blind ingestapt. We dachten: gewoon doen. Achteraf hebben we er niet verkeerd aan gedaan, want we wonen heerlijk hier.”
Het echtpaar hoorde bij de eerste 30.000 bewoners van de stad. “Het was in de beginjaren van Almere. In Stad had je alleen Stedenwijk en Waterwijk. In Muziekwijk stond alleen een station. Op het Deventerpad stonden allemaal loodsen, die deden dienst als kleine supermarkt. Maar als je bijvoorbeeld schoenen nodig had, moest je naar Amsterdam.”
De 46 houtskeletwoningen werden gerealiseerd door de stichting Houtskeletbouw. “Twee mensen van de stichting gingen hier ook wonen. Omdat nog niet alle woningen verkocht waren, organiseerde de stichting een buurtbarbecue voor geïnteresseerden en kopers. Hier hebben we onze nieuwe buren voor het eerst leren kennen.” Die buurtbarbecue werd een buurtclub. “We hebben in 35 jaar veel gedaan met de buurt. Mijn vrouw en waren vaak een van de initiatiefnemers van de activiteiten. We opperden dan een idee en deden een flyer bij de buren in de bus met ‘koffie bij Hans en Betty’ erop. En dan werkten we het idee met een ploegje uit. Zo organiseerden we een puzzelfietstocht, verstopten we paaseieren, hielden we de ‘canalgames’ waarbij we lol hadden op het water met allerlei spellen en organiseerden we twee het Breukelengrachtconcert. Met muziek voor en door de buurt. Daarbij waren we een dag bezig om het podium, een drijvend ponton, hiernaartoe te halen. Er stond zelfs een keer een echte vleugel op het ponton.”

Kano op de nek


Met de gracht voor de deur schaftte Ten Oort een kano aan. “Als we gingen varen hield de gracht soms ergens op. Dan namen we de kano op de nek en liepen verder door het riet. Met het kanoën staken we andere buren aan. In Amsterdam stond een kanofabriekje te koop. Dat heb ik toen samen met een buurman gekocht. We zijn toen zelf kano’s gaan maken. De hele gracht lag vol met kano’s. Toen we deze fabriek later verkochten, hielden we 20 kano’s zelf. We hebben een trailer gekocht en begonnen, 20 jaar geleden, het eerste kanoverhuurbedrijfje van Almere: Flevokano. We verhuurder kano’s en later ook waterfietsen. Daarnaast schreef ik Almeerse kanoroutes. Eén ervan is opgenomen in een gids van de ANWB.”
De ondernemende Ten Oort doet nu een stapje terug. “Dat is lastig, want ik ben altijd bezig. Ik werk niet meer en moet aan mijn gezondheid denken. Ik heb nog wel een draaiorgel waarmee ik door het Gooi en Almere ga om muziek te spelen voor dementerende ouderen. Daarnaast ben ik coördinator bij de stadskas van de Kiekendief. Hier hebben we een zintuigen- en belevenissentuin gemaakt voor ouderen.” De organisatie van de buurtactiviteiten heeft Ten Oort uit handen gegeven. “Maar we doen nog steeds met alles mee.”

Artikel geplaatst op: 12 juni 2018 - 12:00

Gerelateerd

Delen