Lezing over kunst uit de tijd van Karel de Grote

STAD CENTRUM – Het Europe Direct Informatie Centrum Almere organiseert donderdag 24 mei de lezing ‘Kunst onder Karel de Grote’ in de bibliotheek aan het Stadhuisplein.
Karel de Grote is een van de grootste heersers uit de geschiedenis. Zowel Fransen als Duitsers eren hem als hun historische vorst. Ook de belangrijkste prijs van de Europese Unie is naar hem vernoemd.
Karel erfde in 768 de titel van koning der Franken. Hij breidde zijn rijk over grote delen van Europa uit en werd in het jaar 800 tot keizer gekroond. Van de bouwactiviteiten en kunstproductie tijdens zijn heerschappij kunnen we nu nog steeds genieten. Zo zijn er resten van verschillende hoofdsteden waar Karels hof verbleef. De belangrijkste is Aken waar de Dom en het raadhuis uit zijn tijd stammen.
Behalve gebouwen en reconstructies zie je in deze lezing prachtig verluchte handschriften, bijzondere relieken, mozaïeken en magnifiek bewerkte ivoren platen en edelsmeedkunst. Een uitgelezen kans om kennis te maken met de kunst onder een van de belangrijkste Europese heersers, die ook in Nederland zijn sporen achtergelaten heeft.
De avond begint om 19.30 uur op de vierde etage van bibliotheek Stad. De toegang is gratis op vertoon van een toegangskaartje, verkrijgbaar via de website www.denieuwebibliotheek.nl/agenda of bij de klantenservicebalie.
Artikel geplaatst op: 20 mei 2018 - 14:02

Gerelateerd

Delen