Spectaculaire activiteiten tijdens vijfde Landelijke Veiligheidsdag

STAD CENTRUM – Voor de vijfde keer wordt de Landelijke Veiligheidsdag in Almere gehouden. Zaterdag 26 mei laten verschillende hulpdiensten zien wat hun werk precies inhoudt. Bezoekers komen niet alleen te weten wat de hulpdiensten allemaal doen, maar krijgen ook tips over wat ze zelf kunnen doen in het geval van calamiteiten of om deze te voorkomen.
Hulpdiensten gaven vorig jaar op het Stadhuisplein samen een demonstratie van wat zij doen bij een ongeval. (Archieffoto: Fred Rotgans)

De Landelijke Veiligheidsdag vindt plaats tussen 10.00 en 17.00 uur. Om 13.00 uur vindt de officiële opening plaats met een sensationele actie van de gezamenlijke hulpdiensten op het Weerwater. In een zinderend, nagespeeld scenario waarbij een drugsboot ontploft en twee boeven lijken te ontvluchten, krijgt het publiek een goede indruk van waar de hulpdiensten mee te maken kunnen krijgen.
Robots, infrarood en bezoek uit Malta

Het centrum van de activiteiten vormt de Esplanade. Hier vinden gedurende de dag de meeste demonstraties plaats. Het begint om 10.00 uur met een optreden van 26 leden van het Police Precision Drill Team dat speciaal voor deze dag uit Malta is overgekomen. Hierna volgt een infrarooddemo van de politie. De politie is tevens aanwezig met politiehond Bumper en de nieuwe snelle politieauto.
Ook is er een gezamenlijke inzet van politie, GGD, Brandweer en Rijkswaterstaat. Zij laten zien hoe ze onderling samenwerken en wat hun individuele taken zijn na een aanrijding. Defensie bootst een linie-aanval na, waarbij militairen tonen hoe hun onderlinge samenwerking en tactiek worden bepaald. De Reddingsbrigade laat zien wat hun nieuwste hulpmiddel, een robot, allemaal kan bij een reddingsactie. Op verschillende gedeeltes van het plein staan medewerkers van de Koninklijke Landmacht, Marine en Marechaussee, Rijkswaterstaat, waterschap Zuiderzeeland, Politie, Brandweer, GGD en Reddingsbrigade om uitvoerig te vertellen over hun werkzaamheden. ROC Flevoland geeft uitleg over hun opleiding Veiligheid en Vakmanschap. De studenten geven demonstraties abseilen en laten zien hoe je een hindernisbaan kunt afleggen.
Kijk voor de activiteiten op het Forum, Grote Markt, Schipperplein, Stationsplein en Brouwerstraat op www.veiligheidsdag.nl.
Artikel geplaatst op: 14 mei 2018 - 10:14

Gerelateerd

Delen