Hindoestaanse tempel ingezegend met bijzondere ceremonie

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
INDISCHE BUURT – Het was een opvallend tafereel vrijdag 20 april. 108 vrouwen gehuld in gele saries liepen een ronde om The Golden Temple of Shri Vishnu als onderdeel van de inzegening van de tempel. Met de uitvoer van verschillende ceremonies en rituelen werd de hindoestaanse tempel aan de Tempo Doeloestraat 250 officieel ingezegend.
108 vrouwen gehuld in gele saries liepen een ronde om de The Golden Temple of Shri Vishnu als onderdeel van de inzegening van de tempel. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Het heeft zes jaar geduurd voordat de tempel klaar was. De tempel is, volgens woordvoerder Krish Bahoran, erg bijzonder. “Dit is de eerste hindoestaanse tempel in Flevoland”, aldus Bahoran. “Het is de bedoeling dat hier iedere zondag een dienst wordt gegeven en dat speciale hindoestaanse feestdagen hier gevierd worden.”
De tien beelden van de verschillende goden worden, volgens priester Bramhdath, de komende drie dagen stuk voor stuk ingezegend. “De beelden worden met mantra's gezegend. Dat gebeurt op vrijdag, zaterdag en zondag. Daarna worden er verschillende rituelen gedaan. De god Ganesha en moeder aarde wordt vereerd. Daarna gaan de 108 dames de tempel binnen. Ze dragen een kruik op hun hoofd en zijn gehuld in geel, omdat dat de favoriete kleur is van de god Vishnu. Het aantal 108 staat voor de 108 namen van alle goden. Vervolgens wordt er in de tempel een dienst voltrokken door de priesters.”
De Hindoestaanse tempel houdt vrijdag 27 en zaterdag 28 april van 11.00 tot 18.00 uur open dagen. In het kader van de openingsceremonie zal er vanaf 30 april een veertiendaagse Shri Vishnu ‘puran katha’ worden gehouden, dat is een Indiase manier van het vertellen van een religieus verhaal. Dat begint om 18.00 uur en heeft elke dag een pooja, een ritueel waarmee hindoes een godheid vereren, Parvachan en Aarti en hooggeplaatste priesters. Er is voor iedereen gelegenheid om persaad te offeren en daan te doen. Kijk voor meer info op www.shrivishnumandir.nl of bel 036-5217600.
Artikel geplaatst op: 24 april 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen