Lonkt Amsterdam naar Franc Weerwind?

Redactioneel

ALMERE – Enkele maanden geleden kreeg ik een telefoontje uit het stadhuis van Amsterdam. “Je hebt het niet van mij… maar de naam van Franc Weerwind zingt hier rond op het stadhuis als mogelijke kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam.” En nu valt zijn naam weer in Het Parool van afgelopen zaterdag.

Het Parool portretteert Franc Weerwind aan haar lezers als kandidaat burgemeester van Amsterdam.

De gemeentelijke reactie op mijn vraag “gaat Franc Weerwind solliciteren naar het burgemeesterschap van Amsterdam?” werd door zijn woordvoerder niet met “ja” of “nee” beantwoord, maar kort met “De prioriteit van Franc Weerwind ligt in Almere.” 

Voor mij was dit antwoord niet voldoende. Te cryptisch. Maar ook bronnen in Den Haag die ik aanboorde, hielden de kaken op elkaar.

Het Parool van zaterdag 21 april vraagt aan haar lezers wie zij als burgemeester willen hebben. Er worden 12 kandidaten geportretteerd. Van Khadija Arib (de voorzitter van de tweede kamer) via Femke Halsema tot… inderdaad Franc Weerwind. Hij wordt genoemd door de Parool-redactie.
In een begeleidend tekstje wordt Weerwind geportretteerd ‘als een man die zomaar een plekje kan doorschuiven.’ Weerwind wordt in Het Parool geciteerd: “Niet iedereen zit te wachten op een Leidse bek.” Weerwind werd geboren in Amsterdam-Noord.

Maandag 30 april sluit de sollicitatieprocedure waarop kandidaten zich bij de commissaris van de Koning kunnen melden. De prioriteit van Weerwind ligt in Almere. Maar daar is niet alles mee gezegd. Een transfer kan zomaar plaatsvinden.

Robert Mienstra

Artikel geplaatst op: 22 april 2018 - 20:24

Gerelateerd

Delen