Gemeente wilde Club 2Venue nooit verkopen

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – De gemeente Almere heeft nooit de intentie gehad om Club 2Venue op het Festivalplein aan een nieuwe eigenaar te verkopen. Dat blijkt uit een brief die het advocatenkantoor Straatman Koster namens de gemeente aan eigenaar Herman Fontijn heeft gestuurd. In 2012 wist de gemeente al dat horeca op het plein niet wenselijk was.

Archieffoto: Fred Rotgans

In januari had Fontijn een partij gevonden die Club 2Venue wilde kopen en de huurachterstand van de gepachte grond binnen 24 uur aan de gemeente wilde overmaken. De gemeente ging daar niet op in. Het argument was dat niet de nieuwe eigenaar, maar Fontijn de huurachterstand moest voldoen. Maar Fontijn zit inmiddels financieel aan de grond. Volgens de eigenaar heeft hij jarenlang inkomsten misgelopen omdat naast zijn pand een probleemgroep rondhangt. Junks en prostituees zorgden voor overlast waardoor geplande evenementen in de discotheek werden afgelast. Fontijn was dus blij toen een serieuze koper in januari zijn pand wilde kopen en de achterstallige huur binnen 24 uur aan de gemeente wilde overmaken. Tot frustratie van Fontijn ging de gemeente daar niet op in.

Advocaten
Uit de brief van advocatenkantoor Straatman Koster blijkt nu dat de gemeente nimmer de intentie heeft gehad om Club 2Venue te verkopen. Het advocatenkantoor schrijft dat de gemeente geen horeca meer op het perceel wil toestaan. ‘Dit besluit is mede ingegeven vanwege het feit dat een horecaruimte op het Festivalplein niet past binnen de pleinenvisie ‘Almere Next Level’ uit 2012’, aldus het kantoor. Met andere woorden: in 2012 wist de gemeente al dat horeca niet meer welkom pas op het plein. 

Andere plannen
De brief van het advocatenkantoor maakt duidelijk dat de gemeente hele andere plannen heeft met het Festivalplein en dat de pogingen van de geïnteresseerde koper in januari derhalve gedoemd waren te mislukken. ‘Daarnaast maakt het perceel (…) een belangrijk onderdeel uit van de ontwikkeling van het Stationskwartier, waar op korte termijn een aanvang mee zal worden gemaakt. Ook in dat verband geeft cliënte er de voorkeur aan het perceel niet langer te gebruiken voor horeca.’
Overigens ontkent een woordvoerder van de gemeente dat het Festivalplein onderdeel uitmaakt van het Stationskwartier: "Het 'Stationskwartier' is wat anders 'de ontwikkeling van het Stationskwartier'.


Pleinenvisie

De pleinenvisie uit 2012 is nooit officieel bekrachtigd door de gemeenteraad. Het is meer een globaal idee om het plein in te vullen. Het wordt nu door de advocaat van de gemeente gebruikt als argument om Fontijn met zijn Club 2Venue van het plein weg te krijgen. De advocaat sommeert Fontijn het pand aan het Festivalplein binnen een maand ‘kaal’ op te leveren. Ook moet een bodemonderzoek worden gedaan als bewijs dat de grond schoon wordt opgeleverd. De kosten daarvoor komen voor rekening van Fontijn.

Artikel geplaatst op: 03 april 2018 - 17:00

Gerelateerd

Delen