Film kijken of muziek luisteren tijdens operatie

STAD CENTRUM - Patiënten van het Flevoziekenhuis die onder lokale verdoving geopereerd worden, kunnen tijdens de ingreep naar een film kijken via de HappyMed videobril of naar hun favoriete muziek luisteren. De afdeling Orthopedie van het ziekenhuis werkt sinds vrijdag mee aan een onderzoek van het AMC.
Patiënten van het Flevoziekenhuis die onder lokale verdoving geopereerd worden, kunnen tijdens de ingreep naar een film kijken via de HappyMed videobril of naar hun favoriete muziek luisteren. (Foto: AMC/Mark van den Brink)

Uit het onderzoek moet blijken of het kijken naar een film of het luisteren naar favoriete muziek tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving helpt om beter te ontspannen.
Spanning voor een operatie kan de beleving van de patiënt beïnvloeden, ook tijdens en na de ingreep. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. De onderzoekers willen kijken of ook ontspanning een positieve invloed kan hebben.
De patiënten kijken met de HappyMed videobril naar een film of luisteren met een koptelefoon naar hun favoriete muziek. Tijdens en na de operatie worden de bloeddruk en hartslag van de patiënten bekeken. De mate van stress wordt gemeten aan de hand van een gevalideerde vragenlijst. De gedachte is dat een patiënt door de afleiding minder pijn ervaart en hierdoor mogelijk minder pijnmedicatie nodig heeft.
In totaal doen 25 orthopediepatiënten uit het Flevoziekenhuis mee aan het onderzoek. Het gaat in alle gevallen om operaties aan een knie of enkel.
Artikel geplaatst op: 29 maart 2018 - 16:39

Gerelateerd

Delen