OVSA blij, maar terughoudend over stationsgebied

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – De Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA) is blij, maar ook terughoudend met betrekking tot de plannen voor het gebied rond station Almere Centrum.

Foto: Fred Rotgans


Deze krant meldde in februari dat de gemeente, NS, ProRail en de provincie een intentieverklaring hadden getekend voor een pakket maatregelen die het gebied de komende jaren ‘gezelliger, schoner, veiliger en groener’ moet maken. De metamorfose gaat zich volgens wethouder Tjeerd Herrema in drie fases ontwikkelen: eerst wordt het stationsgebouw en de directe omgeving aangepakt. Die fase gaat vijf jaar duren. De tweede fase is een tijdelijke pauze, omdat dan de Floriade wordt gehouden. In de derde en afsluitende fase wordt de wijdere omgeving van het stationsgebied aangepakt waarbij de intentie is om er een groot plein van te maken.
Betreft de derde zeer noodzakelijke, fase zit het voorbehoud bij de OVSA, laat directeur Martin Ort weten. “Het is een intentieverklaring tussen vier partijen. Daar heb ik er al zoveel van voorbij zien komen. De eerste fase gaat plaatsvinden en daar zijn wij ook echt blij mee. Betreft de derde fase ben ik terughoudend omdat daar geen harde afspraken over zijn. Er is nog geen ondertekend document met een tijdschema en welke financiële bijdrage de partijen doen.”
Volgens de gemeente gaat de metamorfose van het stationsgebied ruwweg 50 tot 75 miljoen euro kosten. Voor de eerste fase is vanuit de gemeente geld beschikbaar uit het Fonds Verstedelijking. Ook de overige partijen dragen bij, volgens de wethouder. Ort: “Maar zolang er niets concreet is betreft de derde fase, blijft het bij een intentie. Daar zijn we uiteraard blij mee. Een intentie is de eerste stap naar een concreet plan. Maar wat is dat plan? Ik heb dat nog niet gezien. We wachten dus de ontwikkelingen betreft de derde fase nog even af.”

Artikel geplaatst op: 30 maart 2018 - 08:29

Gerelateerd

Delen