Broedende meerkoet gered in drooggelegde Marktgracht

HAVEN CENTRUM – Omdat de gemeente werkzaamheden uitvoert aan de riolering in de Schoolstraat, is dinsdag 27 maart de gracht goeddeels drooggelegd. Bewoners maakten zich druk om de achtergebleven vissen en een broedende meerkoet en belden de Dierenambulance. Die bracht de meerkoet en haar eitjes in veiligheid. Zaterdag gaan leden van hengelsportvereniging Ons Genoegen en andere vrijwilligers de achtergebleven vissen in veiligheid brengen.

De Dierenambulance heeft het nest van het meerkoetje in de Marktgracht op de bodem van de gracht gelegd. Ze zat er vrijwel meteen weer op te broeden. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Omdat het nieuwe riool, dat deels naast de gracht komt, diep onder het niveau van de gracht komt te liggen is besloten het water er uit te halen. Als het water in de gracht zou blijven tijdens de werkzaamheden zou er te veel druk op de gegraven sleuf voor het nieuwe riool komen. Die komt op 4,5 meter diepte. Ook bestaat de kans dat het water uit de gracht er in loopt, zo meldt de gemeente desgevraagd. “Maar we pakken het handig aan: het water moet voor de rioleringswerkzaamheden uit de gracht en tegelijkertijd maken we de gracht schoon”, aldus gemeentewoordvoerder Paul Andriessen.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de gracht dinsdag 3 april weer gevuld. De gemeente en de Dierenambulance houden contact om maatregelen te kunnen nemen als het water weer in de gracht komt.

 

Dierenvriend

Bewoner Monique Persenaire voert dagelijks de eendjes in de gracht en ontdekte dinsdag dat de gracht zo goed als leeg was. “Daar schrok ik ontzettend van! Ik heb meteen de gemeente en de Dierenambulance gebeld omdat er op één van de palen voor kunst in de gracht, tegenover De Meergronden, een meerkoet zat te broeden. Met die lage waterstand kan het meerkoetje niet van het nest af, de partner kan er niet bij en er kunnen zo katten of andere dieren bij het nest komen. Dat is echt zorgelijk.”

Medewerkers van de Dierenambulance haalden nog dezelfde dag het nest van de betonnen sokkel af. Persenaire: “Nu moeten we maar hopen dat het bij het schoonmaken van de gracht goed gaat. Ik ben een echte dierenvriend en ik vind het zielig dat ze zo’n dier tijdens het broeden niet met rust laten. Dat dit nu gebeurd is is ondoordacht en vreemd, moeten ze niet eerst kijken of er geen dieren aan het broeden zijn? Nu maar duimen dat het goed gaat met de eitjes van de meerkoet.”

Voor de vissen die nog in het beetje water in de gracht rondzwemmen, zorgt de Almeerse hengelsportvereniging Ons Genoegen. Zaterdag gaat een groep vrijwilligers in waadpakken en met schepnetten aan de slag om de vissen naar beter water te brengen.

 

Tot eind juni

Dusseldorp Infra sloop- en milieutechniek vervangt de riolering in de Schoolstraat in opdracht van de gemeente Almere. De werkzaamheden duren nog tot en met 29 juni. Kijk voor de exacte planning van de werkzaamheden op haven.almere.nl/riool.

Artikel geplaatst op: 29 maart 2018 - 23:59

Gerelateerd

Delen