Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

Bedrijventerreinen worden mogelijk woonwijken

Door Marcel Beijer
ALMERE – Wordt bedrijventerrein Randstad 20 of de kantorenstrook langs de Louis Armstrongweg straks een woonwijk voor starters en jongeren? Die kans is levensgroot aanwezig.

Het terrein dat mogelijk een woonwijk voor starters wordt, met rechts het oude arbeidsbureau. (Foto: Google Earth)


Om in Almere meer starterswoningen te realiseren keek de gemeente tot nu toe of leegstaande kantoorpanden omgebouwd kunnen worden tot appartementen. Van de 2000 bouwvergunningen die in 2017 zijn afgegeven is 20% via transformatie van leegstaande panden. Maar tijdens een inspiratiebijeenkomst, afgelopen vrijdag, werd duidelijk dat de gemeente onderzoekt of hiertoe complete bedrijventerreinen kunnen worden getransformeerd tot woongebieden. De afgelopen maanden heeft een projectteam twee locaties bekeken die hiervoor in aanmerking komen: de kantorenstrook langs de Louis Armstrongweg in Muziekwijk en bedrijventerrein Randstad 20 (bij het oude arbeidsbureau en de kantoren van ASG en Prisma).
De inspiratiebijeenkomst was een initiatief van de gemeente waarbij grote projectontwikkelaars waren uitgenodigd om mee te denken over de transformatie van bedrijfspanden.

 

Transformeren
Zoals bekend is wethouder Tjeerd Herrema van mening dat Almere meer betaalbare woningen moet krijgen, vooral voor jongeren en starters. Het transformeren van kantoorpanden naar woningen staat hoog op de agenda, maar blijkt in de praktijk lastig te realiseren. Eigenaren van de panden, die vaak al jaren leegstaan, staan niet te trappelen om het pand te verkopen omdat dat de verliezen dan in de cijfers moet worden opgenomen. Bovendien moet vaak het bestemmingsplan worden gewijzigd.
Ook bij het transformeren van een heel bedrijventerrein liggen voldoende beren op de weg, bijvoorbeeld de infrastructuur, maar het voordeel is dat er in één klap veel woningen beschikbaar komen. Bovendien ontstaat dan een ‘studentikoos’ wijkje. “Daarom is het belangrijk dat zo’n locatie dicht tegen het centrum aanligt”, maakte Herrema de toehoorders duidelijk.

Artikel geplaatst op: 19 februari 2018 - 15:06

Gerelateerd

Delen