Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Tientallen aanmeldingen voor (top)attracties Floriade

Door Robert Mienstra
ALMERE – De werkzaamheden voor de Floriade zijn in volle gang. Zand wordt gestort, de eerste boom is geplant en een levende brug van bomen ligt er. Dit is nog niet alles, de werkzaamheden op het Weerwatereiland én rondje Weerwater zijn in volle gang én ook de initiatieven voor (top)attracties stromen binnen. “We hebben inmiddels tientallen initiatieven binnen van partijen die graag attracties willen ontplooien op de Floriade”, vertelt Almeerder Mark Spetter van de initiatieventafel van de Floriade B.V.

Mark Spetter: “Initiatieven moeten iets toevoegen aan de expo en wijk.” Op de achtergrond de levende brug. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Eén van de initiatieven die inmiddels gestalte heeft gekregen is de levende brug, een brug van bomen die gewoon doorgroeien. “Boomkwekerij Ebben uit Cuijk nam contact op dat ze een levende brug wilden realiseren”, vertelt Spetter. “We vonden dat een mooi idee, hebben met Ebben overlegd en de boomkwekerij kwam met een aantal opleggers met zeventien bomen aanrijden. Binnen twee dagen was de klus geklaard. Alles betaald door deze marktpartij zelf. We gaan nu kijken hoe de brug zich ontwikkelt.”

Geen pretpark


De in Almere woonachtige Spetter heeft het over topattracties en attracties die aangemeld worden. “Let wel, de Floriade wordt geen pretpark. Attracties op de Floriade dragen allemaal bij aan het beleven van de groene en duurzame stad van de toekomst”, licht Spetter toe. Het arboretum is een voorbeeld van een topattractie met een verhaal, meer dan tweeduizend boom- en plantensoorten die van A tot Z geplant worden. De levende brug noemen we een attractie.”

Uitdragen


Als er een initiatief bij Mark Spetter binnenkomt, gaat het als het ware in een trechter naar de expo. “Dan wordt het beoordeeld op een aantal punten; past het binnen de thema’s van de Floriade, voegt het initiatief iets toe aan de expo en wijk? Als dat zo is kan het idee in een zogenaamde ateliersessie komen. Daar beoordelen Floriade B.V , de gemeente en de architect het idee. Is het advies positief dan kan er een contract komen met de initiatiefnemer en kan de initiatiefnemer aan de slag. We doen dus niet zomaar wat. Als er een attractie komt, moet het er echt uitspringen en het gedachtengoed rond de Floriade uitdragen.”
De gemeente steekt geen geld in de aangebrachte initiatieven. “We adviseren bij het traject er naar toe, maar uiteindelijk betaalt de initiatiefnemer de attractie. Ook hier is nauwe samenwerking met de markt.”
Spetter is op dit moment bezig met een aantal topattracties. “Die zitten in de trechter en een paar zullen zonder meer van grote meerwaarde zijn voor de expo en de wijk.”

Artikel geplaatst op: 13 februari 2018 - 11:50

Gerelateerd

Delen