Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO 

Door Robert Mienstra

Leerlingen van het Artecollege monteren een computerkabel. Op de achtergrond ICT-docent Alfredo Hagen van het MBO College Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)


ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in Almere Buiten. Het doel is de praktijkcomponent van de het Artecollege te versterken en de doorstroming van leerlingen uit het voortgezet onderwijs makkelijker te laten doorstromen naar het Middelbaar Beroeps Onderwijs in Almere.

‘Hij doet het niet’, zegt een van de leerlingen van het Artecollege. Hij laat een stekker en snoer van een LAN-verbinding die hij net gemonteerd heeft zien aan ICT-docent Alfredo Hagen van het MBO College. De docent constateert dat er draadjes verwisseld zijn.
Overal in het lokaal zijn VO-leerlingen draden aan het splitsen, kleurcodes aan het bekijken om uiteindelijk de LAN-kabel te monteren. “Makkie”, zeiden ze toen Hagen de uitleg gaf. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn. Dan klinkt er gejuich in de hoek van het lokaal. Trots laten de leerlingen de meetapparatuur zien, de lampjes branden groen, de kabel is goed gemonteerd. Binnenkort wordt het nog spectaculairder

Brug


“Wij hebben hier de materialen en de gereedschappen om deze praktische lessen te geven”, zegt docent Hagen. “Door de VO-leerlingen hier op het MBO College praktische lessen met ICT te geven, slaan we een brug tussen VO en MBO. De leerlingen wennen er al aan hoe het toegaat op onze MBO. Daarnaast maken we leerlingen enthousiast voor het ICT-vak en nemen ze extra bagage mee terug naar het Arte, wat hun opleiding daar weer bevordert.
Hagen ziet zeker wat ICT-talenten tussen de Arteleerlingen rondlopen. “Ik zie handigheid, inzicht, enthousiasme voor ICT en flink wat kennis bij die leerlingen. Verder zie ik dat ze bereid zijn anderen te helpen. Dat is een belangrijke vaardigheid hier op het MBO. Ja, ik hoop dat zij na hun eindexamen doorstromen naar mijn ICT-klassen.”

Profijt


Rector Hubert Roza van het Artecollege is bij de les aanwezig. “Dit is echt een win-win-situatie”, zegt hij. “Op het Artecollege hebben we niet de materialen en lesinhoud om te doen wat onze leerlingen hier doen. Dat is logisch omdat hier MBO-onderwijs is. Onze leerlingen hebben daar daadwerkelijk profijt van. Bovendien maken ze zo ook kennis met het MBO College Almere.”
De samenwerking bevalt de rector heel goed. “We hebben meerdere partners in de stad. Het MBO College Past heel goed bij het Arte en andersom.”
Intussen hopt docent Hagen van de ene leerling naar de andere om aanwijzingen te geven. Steeds vaker klinkt ‘yes, hij doet het.’ Het was flink puzzelen voor de leerlingen, het bleek echt geen makkie, maar uiteindelijk lukt het.”
Het filmpje is te zien op www.adwtv.nl

Artikel geplaatst op: 21 januari 2018 - 10:49

Gerelateerd

Delen