Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... Europese Subsidie voor Almeers mountainbikeproject ALMERE - Verschillende Flevolandse organisaties, hebben de handen ineengeslagen om Europese subsidie te verkrijgen voor een mountainbikeproject op... Bezoek minister Cora van Nieuwenhuizen in Almere ALMERE - Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen was onlangs te gast in Almere. De minister... PvdA: Niet teveel externen inhurenControle op inhuur ZZP’ers door gemeente aangescherpt Door Robert MienstraALMERE – De excessen van inhuur door de gemeente van externen moet worden beteugeld en de... Raad wel of niet goed geïnformeerd door college?Nog steeds te weinig BOA’s op bussen allGo Door Robert MienstraALMERE – “Het college was voor de start van Keolis met de busmaatschappij allGo op de... Nieuwe schooljaar start nu al voor Coach4you ALMERE - Coach4you van de VMCA bereidt zich voor op het komende schooljaar met de start van de... Woonzorg Flevoland deelt liefde uit in het centrum STAD CENTRUM - Alsjelieft! En nee, dat is geen type fout. Met een pepermuntdoosje in de vorm van... Inschrijving Tour of Art sluit 3 maart ALMERE - De ervaring heeft geleerd dat veel kunstenaars zich te laat realiseren dat de inschrijftermijn voor de... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is...

Line dance sociaal belangrijk voor ouderen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STEDENWIJK – ‘Een lief mens’, ‘erg sociaal’ en ‘attent’, zo omschrijven deelnemers van de line danceles in buurtcentrum De Inloop Anneke Lit. Bij De Schoor geeft Lit al bijna 30 jaar dansles bij Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO). “Als je ouder bent, hoef je niet saai thuis gaan zitten”, aldus Lit. “Je kunt ook lekker gaan dansen!”

Anneke Lit geeft al bijna 30 jaar line danceles voor Meer Bewegen voor Ouderen. Anneke Lit midden vooraan op de foto. (Foto: Almere DEZE WEEK)


‘Ze verdient dit echt!’, zeggen deelnemers van de line danceles als deze krant een interview met Anneke Lit afneemt en een filmpje tijdens de dansles maakt voor ADW-TV. Anneke Lit geeft al bijna 30 jaar dansles voor Meer Bewegen Voor Ouderen bij De Schoor en viert binnenkort haar jubileum. “De eerste tien jaar gaf ik volksdansles”, aldus Lit. “Maar er kwam steeds meer vraag naar line danceles, dus dat geef ik nu de afgelopen 20 jaar.”
Bij line dance dansen de deelnemers op één lijn. “Je maakt tegelijk dezelfde pasjes”, legt Lit uit. “Iedereen danst individueel mee. In mijn lessen dansen ouderen mee in de leeftijd vanaf 55 jaar. De oudste deelnemer is 89 jaar.” De bewegingen past Lit aan, aan de leeftijd van de deelnemers. “Sommige ouderen kunnen een bepaalde draai niet maken. Dan verander je het pasje een doen zij bijvoorbeeld een shuffle. Wie goed ter been is, maakt de draai wel. Mensen die het niet volhouden, kunnen tijdens de les ook even uitpuffen langs de kant.

Sociaal gebeuren


Naast beweging is het dansen voor de ouderen ook ‘een sociaal gebeuren’. “Een groot deel van de deelnemers danst hier al 20 jaar. Mensen maken een praatje of geven een knuffel als ze elkaar hier zien. Of ze organiseren een gezamenlijk etentje.” Lit deelde aan het begin van de dansles mee dat één van de groepsleden is overleden. “Dan sta ik ook met tranen in mijn ogen. Dat gebeurt ook met mensen van deze leeftijd. Bij mijn groep in de buurtcentrum de Wieken zitten ook veel tachtigers in de groep. Iedereen kent elkaar.
Lit omschrijft zichzelf als ‘een echt mensenmens’. “Met mensen omgaan vind ik heerlijk. Zelf ben ik altijd aan het dansen, dat doe ik al 40 jaar. Als je chagrijnig bent, word je van dansen weer vrolijk. Het pept je op. Het is een uitlaatklep. Als je ouder bent hoef je niet saai thuis te zitten, je kan ook lekker gaan dansen. Dat hoop ik nog heel lang te kunnen doen.”

Artikel geplaatst op: 23 januari 2018 - 12:00

Gerelateerd

Delen