Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

Pijnlijkste plant ter wereld bij Almere Jungle

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
HOUT – Almere Jungle heeft er sinds kort een zeer bijzondere plant bij: de Gympie Gympie, de pijnlijkste plant ter wereld. Een steek van deze plant veroorzaakt een extreme pijn die maanden tot jaren aan kan houden.
Een steek van de Gympie Gympie, die nu te zien is bij Almere Jungle, veroorzaakt een extreme pijn die maanden tot jaren aan kan houden. (Foto: aangeleverd)

De Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) is een brandnetel die van nature groeit in de regenwouden van Australië. “Net zoals de Nederlandse brandnetel beschikt deze plant over kleine naaldjes met gif die deze pijn veroorzaken”, legt Youri Witmer, hoofd Botanie van Almere Jungle uit. “Er schijnen zelfs mensen zelfmoord te hebben gepleegd vanwege de pijn.”
Deze bijzondere en gevaarlijke plant is verder alleen in de Botanische tuin Leiden te zien. Almere Jungle kreeg de plant van de Botanische tuin in Leiden. “Met handschoenen en een shirt met lange mouwen aan heb ik hem geplant. De handschoenen heb ik daarna weggegooid, omdat er nog brandharen van de plant in kunnen zitten. Het gif in de haartjes blijft nog lang bewaard en kan na 50 jaar nog steeds pijnlijk zijn.”
De plant staat bij Almere Jungle veilig achter glas en tralies. Witmer verzorgt de plant zelf. “Ik heb me goed over de plant ingelezen. Het is belangrijk om voorzichtig te handelen. Via een deurtje aan de zijkant van de kooi, dat is afgesloten met een hangslot, kan ik de plant water geven. De plant staat bij ons uitgeplant in volle grond en groeit uit tot struikjes die uiteindelijk ook gesnoeid moeten worden.”
Zelf heeft Witmer de plant nog niet aangeraakt. “Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe het voelt. Het kassenhoofd bij de Botanische tuin leiden heeft de plant een keer per ongeluk aangeraakt. Er kwamen toen een paar brandhaartjes in zijn huid. Hij vond de pijn meevallen, maar had er wel een paar maanden last van. De pijn begint als een normale bij een normale brandnetel, maar dan extremer. Het voelt als een soort elektrische schokken. Toen ik de plant laatst verzorgde kreeg ik al enorme last van mijn neus. Ik denk dus dat ik er wel gevoelig voor ben.”
Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 11:56

Gerelateerd

Delen