Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

Politiek voor Dummies - deel 1

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Foto: gemeente Almere

 

Deel 1: De gemeenteraad


Wie of wat is het hoogste orgaan in de gemeente? De burgemeester? Nee, de gemeenteraad! Want de gemeenteraad wordt rechtstreeks door de bewoners gekozen. Het zijn vertegenwoordigers van politieke partijen. Tijdens de verkiezingen bepalen wij als bewoners welke partijen er in de raad komen. Momenteel is de PVV de grootste partij. Daar hebben vier jaar geleden dus de meeste Almeerders op gestemd.
Het is dus niet de burgemeester, maar de gemeenteraad die beslist welke ideeën worden uitgevoerd. Daarvoor moet een meerderheid het met elkaar eens zijn. Bijna elke week vergadert de raad in het openbaar over nieuwe plannen. Deze vergadering wordt voorgezeten door de burgemeester. Die is ook de ‘baas’ van de wethouders. Die bedenken dikwijls de nieuwe plannen, maar ook raadsleden mogen met ideeën komen. Hoe groot een gemeenteraad is, is afhankelijk van de grootte van een stad. In Almere zijn momenteel 39 raadsleden. Omdat de stad nu de 200.000 inwoners gepasseerd is, krijgen we er na de verkiezingen zes raadsleden bij: 45 dus.
Volgende week deel 2: Wat is het College?

Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 13:00

Gerelateerd

Delen