Nieuws
Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk   Zondagavond rond zeven uur heeft er een steekpartij plaatsgevonden in een flat in Verzetswijk.   Het incident vond... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Ondersteuning voor havo/vwo leerlingen met autismespectrumstoornisFeestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en... Echnaton start sportieve vmbo-leerafdeling ALMERE – Scholengemeenschap Echnaton is gestart met een nieuwe leerafdeling binnen het vmbo. Bij ‘Sportleerbedrijf Echnaton’ worden leerlingen... Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden...

Stadbeiaardiers Almere zetten Flevoland Suite weer op repertoire

Door Marcel Beijer
ALMERE – De stadsbeiaardiers van Almere gaan de ‘vergeten’ Flevoland Suite van componist Joop Stokkermans weer op het repertoire zetten. Deze krant meldde in de editie van 27 december dat het werk, gecomponeerd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de provincie Flevoland, in de vergetelheid was geraakt. Het stuk werd in 1997 voor het eerst uitgevoerd op het carillon van de Goede Rede in Haven

De 'vergeten' Flevoland Suite zal binnenkort weer worden uitgevoerd in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)

.
De huidige Almeerse stadsbeiaardiers Gerda Peters en Bauke Reitsma waren blij verrast dat deze krant het werk van Joop Stokkermans heeft opgedoken. “De Flevoland Suite is mij wel bekend maar de bladmuziek is niet meer verkrijgbaar”, zegt Gerda Peters. “Het stuk staat dus helaas niet op mijn repertoire. Het artikel is een mooie aanleiding om het alsnog toe te voegen aan het repertoire van Bauke Reitsma en mijzelf.”
Peters heeft inmiddels een kopie van de bladmuziek opgevraagd bij Jan Bezuijen uit het Zeeuwse Ouddorp die de Flevoland Suite nog wel geregeld speelt en ook in het artikel aan het woord kwam. De twee Almeerse stadsbeiaardiers gaan het stuk van Joop Stokkermans nu instuderen en ook weer opvoeren.


40-jarig bestaan


Peters en Reitsma maken er serieus werk van. “In 2019 wordt er een groot feest georganiseerd rond het 40-jarig bestaan van het carillon van Almere Haven. Een mooie gelegenheid om alle beiaardwerken die speciaal voor Flevoland en/of Almere gecomponeerd zijn te laten klinken.”
IN KADER

Joop Stokkermans


Joop Stokkermans (1937-2012) componeerde vele bekende werken. Hij schreef de muziek voor bekende televisieseries als Hamelen, Q en Q, Ti Ta Tovenaar en de Bereboot. Ook schreef hij liedjes voor het Songfestival. Op initiatief van de stichting Culturele en Educatieve Ontwikkeling Almere kreeg hij in 1996 de opdracht van de provincie Flevoland om een compositie voor een beiaard te maken.

Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen