Nieuws
Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk   Zondagavond rond zeven uur heeft er een steekpartij plaatsgevonden in een flat in Verzetswijk.   Het incident vond... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Ondersteuning voor havo/vwo leerlingen met autismespectrumstoornisFeestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en... Echnaton start sportieve vmbo-leerafdeling ALMERE – Scholengemeenschap Echnaton is gestart met een nieuwe leerafdeling binnen het vmbo. Bij ‘Sportleerbedrijf Echnaton’ worden leerlingen... Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden...

Aandacht voor brandveiligheid
Almere in spoor van studentenstad Nijmegen

Door Wesley Verboom
MUZIEKWIJK – “Het zou mooi zijn als het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV) in heel Almere wordt geïntroduceerd”, zegt Hans Degenaar. Degenaar is eigenaar van DMGO Vastgoed, die woningen en studentenkamers in de stad verhuurt. Een bezorgde vader zette hem met vraag hoe het zit met de brandveiligheid van de studentenkamer van zijn zoon, aan het denken.
Hans Degenaar verhuurt studentenkamers in Almere. Hij wil dat alle kamers in Almere het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV) krijgen, zodat het voor studenten duidelijk is dat studentenwoningen voldoen aan brandveiligheidseisen. (Foto: aangeleverd)

De vraag van de bezorgde ouder zette Degenaar opnieuw aan het denken. “Een jaar of vijf geleden dacht ik al aan het introduceren van een keurmerk voor brandveiligheid, maar ik vond het vreemd om als slager je eigen vlees te keuren. Op een gegeven moment kwamen we via internet in contact met het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV). Na een eerste gesprek beseften wij dat we hiermee moesten starten. Niet voor ons, maar vooral voor ouders en (aankomende) studenten”, zegt Degenaar, die vanuit de gemeente ook positieve reacties kreeg. Niet gek, want uit onderzoek van de studentenbond in 2016 bleek dat veel studentenhuizen niet voldoen aan de minimale brandveiligheidseisen.
Degenaar: “Het keurmerk wordt ondersteund door een app, waarmee je direct kunt communiceren met de huurder. Dat maakt hem enorm toegankelijk en draagt bij aan veilige woonomgeving, waardoor Almere als studentenstad veilig kan groeien.”
Keurmerk

Het initiatief voor het keurmerk komt van een kamerverhuurder in Nijmegen. Daar is het keurmerk, dat bestaat uit een drietal niveaus van brandveiligheid, omarmd door de gemeenteraad. Het keurmerk wordt (landelijk) ondersteund door Nationale Nederlanden, Brandweer Nederland, Vastgoed Belang (Branchevereniging voor particuliere beleggers in vastgoed) en verschillende gemeenten. De directe aanleiding was een brand in een studentenhuis in Leeuwarden in 2013. Een student kwam daarbij om het leven.
Vanaf 2013 zijn pandeigenaren zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid.
Artikel geplaatst op: 03 januari 2018 - 12:42

Gerelateerd

Delen