Almeerder vindt rijvaardigheidsonderzoek onnodig

Door Cerberus
ALMERE- Of een 30-jarige Almeerse automobilist na een aanhouding door de politie nu stoned (onder invloed van soft drugs) achter het stuur zat, of psychisch niet in orde was, hij weigert sowieso mee te werken aan een medisch rijvaardigheidsonderzoek, zo bleek donderdag bij de Raad van State.

Daar ging de Almeerder in hoger beroep tegen de eis van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) om via een onderzoek vast te stellen of hij wel geschikt is om achter het stuur te zitten. In de tussentijd is zijn rijbewijs geschorst. Het CBR vindt het onverantwoord om de Almeerder zonder psychologisch onderzoek weer de weg op te sturen. De 30-jarige automobilist vindt een dergelijk onderzoek zinloos. Verder vecht hij het proces verbaal van zijn aanhouding aan.
Volgens de politie hielden ze de Almeerder in mei 2016 aan omdat zijn achterlichten het niet deden. Alleen reageerde hij helemaal niet op handgebaren en vragen van de agenten. De man zou recht voor zich uit gestaard hebben en in trance zijn geweest. Mogelijk zo stoned als een garnaal. De politie trof bovendien hennep en grote vloeitjes in de auto aan. Verder bekende de man na de aanhouding dat hij veel joints rookt en last heeft van psychische klachten. Later trok de man die verklaring in, hij zou slechts af en toe een jointje roken. En de reden dat hij zonder te reageren voor zich uit staarde was omdat hij ‘het verkeer in de gaten wilde houden’. Voor het CBR geeft de verklaring aan de agenten, ondanks de latere wijziging van zijn verklaring voldoende reden om de man medisch te onderzoeken. Eerder al kreeg de man ongelijk van de rechtbank en de kans lijkt zeer klein dat de Raad van State hem zijn rijbewijs zonder medisch onderzoek teruggeeft.
Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Artikel geplaatst op: 12 december 2017 - 12:03

Gerelateerd

Delen