Fietsersbond niet blij met maatregel tegen foutparkeerders: niet effectief en onsympathiek

Door Hestia Ruben
ALMERE – Iedereen die vanaf 16 november in het centrum van Stad, Buiten en alle stationsgebieden in de stad zijn fiets niet in de fietsenstalling of fietsenrek plaatst, kan een rekening van 25 euro verwachten om de fiets terug te krijgen. Deze aanpak wordt ingevoerd om te voorkomen dat het ‘een rommeltje’ wordt.

Foutgeparkeerde fietsen, weesfietsen en fietswrakken worden vanaf 16 november door de gemeente weggehaald. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Steeds meer fietsen in het centrum van Stad en de stationsgebieden zorgen in toenemende mate voor overlast van foutgeparkeerde fietsen, weesfietsen en fietswrakken, zo vindt de gemeente. Dus heeft de gemeente in 2016 bepaald dat het fietsparkeren aangepakt moet worden. Iedereen die de fiets buiten de daarvoor aangewezen plekken plaatst of langer dan 21 dagen onafgebroken op dezelfde plek laat staan, mag hem tegen betaling van 25 euro ophalen in het fietsdepot aan de Esplanade. Inmiddels zijn er op meerdere plekken nietjes, fietsenrekken, bijgeplaatst.
Foutparkeerders krijgen nu een sticker op de fiets, vanaf 16 november wordt er daadwerkelijk op de maatregel gehandhaafd. De Fietsersbond is verontwaardigd over de actie om fietsen die verkeerd staan geparkeerd staan in centrum van Almere Stad te gaan ‘beboeten’. Volgens Mario Kramer van de Fietsersbond Almere is de actie ‘zomaar uit de lucht komen vallen’. “Wat is het nut en noodzaak van deze maatregel? Is het stadscentrum vol met fietsen van hardcore kwakkers? Nee dus. De meeste fietsers zetten hun fiets veilig in de stalling en gaan boodschappen doen. Mensen die slecht ter been zijn maar wel kunnen fietsen; laat die gewoon even een boodschap doen. De maatregel is niet effectief en onsympathiek.”
Volgens Kramer is ook de periode dat mensen aan de nieuwe regel kunnen wennen, te kort. “Van 16 oktober tot 16 november kunnen mensen wennen aan de regeling. Dat geeft bewoners te weinig tijd. Ik vind dat je fatsoenlijk met je burgers moet omgaan en eerst meer bekendheid aan de maatregel moet geven. Beter zou zijn om nu te beginnen met de campagne en dan vanaf 1 januari 2018 daadwerkelijk te gaan handhaven.”

Geen boete


Volgens de gemeente is de 25 euro die het foutparkeerders kost om hun fiets terug te krijgen geen ‘boete’. Gemeentewoordvoerder Nicole Klockenbrink: “We brengen een gedeelte van de kosten in rekening voor het verwijderen en het stallen van de fiets in het depot. Bij het bepalen van het bedrag hebben we ook gekeken naar wat andere steden rekenen.”
De nieuwe maatregel kost de gemeente 200.000 euro.

Artikel geplaatst op: 07 november 2017 - 13:06

Gerelateerd

Delen