Lotgenoten vermoorde familieleden bijeen in Almere

GOOISEKANT – De moord op Anne Faber (25) hield heel Nederland de afgelopen weken in de greep. Het drama kwam afgelopen zaterdag dan ook vaak ter sprake in het restaurant van Broodje Hagelslag op bedrijventerrein Gooisekant. Daar kwamen lotgenoten bijeen die een familielid verloren hebben door moord.

De lotgenoten die een familielid verloren hebben door moord kwamen zaterdag bijeen in Almere. (Foto: Fred Rotgans)


“Toen ik donderdag hoorde dat het lichaam van Anne gevonden was in Zeewolde, heb ik een zware avond en nacht gehad”, zegt voorzitter Jack Keijzer van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). “Dat is één van de gevolgen als een familielid door moord overlijdt: het achtervolgt je altijd. Je ervaart opnieuw die verschrikkelijke emotie van onmacht en verdriet. En die eeuwige vraag: waaróm? Waarom moest dit uitgerekend Anne gebeuren, waarom kreeg de verdachte Michael P. de kans dit te doen? Als lotgenoten begrijpen wij precies wat de familie van Anne nu doormaakt.”
De bijeenkomst van de FNG stond al maanden geagendeerd, de vondst van Anne’s lichaam, afgelopen donderdag, is een bizar toeval. “Ik weet dat de familie van Anne nu begeleiding krijgt van de stichting Slachtofferhulp. Een casemanager vertelt ze wat ze wel en niet moeten doen en bereidt ze vast voor op de zittingen bij de rechtbank.”
Het is mede dankzij de inbreng van de FNG dat zo’n casemanager bij Slachtofferhulp is aangesteld. “En mede door ons is er ook spreekrecht gekomen voor nabestaanden”, zegt Keijzer. “Net zoals we bewerkstelligt hebben dat de overheid de kosten voor de uitvaart voorschiet. Vroeger moest de dader dat zelf naar de nabestaanden overmaken. Maar omdat daders vaak geen cent te makken hebben, gaat dat vaak in maandelijkse termijnen van een tientje of minder. Elke maand op het dagafschrift van je bank de confrontatie met die naam: dat is verschrikkelijk.”
Keijzer weet waarover hij praat: op Koninginnedag 2007 werd zijn zoon Pascal (16) vermoord door twee 38-jarige mannen. Naar het motief moet hij nog altijd gissen. “Ik heb een van de daders twee keer gesproken. Hij zegt zich niets te kunnen herinneren. Dat is zo frustrerend. Er waren waarschijnlijk drugs in het spel. Het zal voor altijd een raadsel blijven.”

Steun


In de lotgenotengroep bieden de nabestaanden elkaar steun. Keijzer: “Ik wilde eerst helemaal niet, maar mijn vrouw drong er op aan. Achteraf ben ik daar blij om. Ik merkte ineens dat er gelijkgestemden zijn. Deze mensen begrijpen dat ik mezelf donderdagavond terugtrok toen het lichaam van Anne werd gevonden. Op dat moment was ik op schoolkamp en vragen collega’s zich af waarom ik zo stil ben. Ik kan niet anders. Ik was er kapot van. Andere nabestaanden ervaren precies hetzelfde. Het blijft altijd in je systeem zitten. Je ziet bij nabestaanden ook veel persoonlijk leed: het leidt vaak tot echtscheidingen, baanverlies en daardoor ook geldgebrek.”
Zo begrijpt de buitenwereld vaak ook niet dat de rouw telkens weer terugkeert. Keijzer. “Daar heb je geen invloed op, dat komt door het proces. Het doet zich voor direct na de moord, als het lichaam gevonden wordt. En dient zich opnieuw aan als de dader wordt gepakt, als de rechtszaak begint, bij de veroordeling en… bij de vrijlating. De moordenaar van mijn zoon loopt weer vrij rond en woont gewoon bij ons in de buurt. Ik ben nog steeds aan het vechten voor een gebiedsverbod. Tien jaar na de moord. Ik word er dus nog steeds mee geconfronteerd. Dat is lastig.”


Standaard levenslang


Zwaarder straffen? Keijzer zou het graag willen. “Ik heb echt geen wraakgevoelens, hoor. Maar ik zou graag zien dat rechters standaard levenslang geven bij moord met voorbedachte rade. Maar ik weet ook dat het geen reële optie is. Ik zou al blij zijn als die regel verdwijnt dat een derde van de opgelegde straf wordt kwijtgescholden. Wie in Nederlands twaalf jaar cel krijgt, hoeft maar acht jaar te zitten. Dat is vreemd. Anne Faber en mijn zoon Pascal hebben ook levenslang. Dat is ook de grote ergernis van nabestaanden: ánderen beslissen welke straf hij krijgt, ánderen beslissen of hij begeleiding krijgt, ánderen beslissen wanneer hij weer wordt teruggebracht in de maatschappij en uiteindelijk ook of hij wordt vrijgelaten. Onze rol is nul komma nul. We zijn compleet afhankelijk van die anderen. Michael P. heeft kennelijk ook zijn begeleiders overtuigd dat hij weer op proef naar buiten kon. Wij moeten dat machteloos toezien.”
IN KADER

Contact


Wie in contact wil komen met de FNG kan contact opnemen met Jack Keijzer. ja.keijzer@trinitascollege.nl of 06-38546808

Artikel geplaatst op: 17 oktober 2017 - 10:21

Gerelateerd

Delen