Nieuws
Tovertuinen Oranjehuis in Poort geopend POORT– Twee ruimtes in het Oranjehuis zijn door Stichting Het Vergeten Kind ingericht en omgetoverd tot twee prachtige... Stichting Het Klein Theater komt met eerste voorstelling STAD CENTRUM – Stichting ‘Het Klein Theater – Speelt waarachtig spel’ is een nieuwe theatergroep in Almere. Vrijdag... Van 'Aelmere' naar Almere ALMERE – Naar aanleiding van het woordenboek ‘Nederlandse plaatsnamen verklaard’ heeft de Groningse grafisch ontwerper Victor van Werkhooven... Erik Boshuijzen leeft nog dankzij alerte verpleegkundigen Flevoziekenhuis STAD CENTRUM – Patiënt Erik Boshuijzen is twee alerte verpleegkundigen in het Flevoziekenhuis zo dankbaar dat hij spontaan... Muzikale villa op maat voor trompettist Door Kirsten Thuis-WoudenbergNOORDERPLASSEN-WEST – Met het golvende dak, dat de vorm weergeeft van de beker van een trompet,... Filmwijk treurt om gevelde eiken FILMWIJK – De gemeente heeft vorige week aan de Ingrid Bergmanstraat in Filmwijk een aantal eiken van ruim... Natte maar gezellige Sinterklaasintocht Stad STAD CENTRUM – Nadat Sinterklaas zijn bezoek aan Almere Haven had afgerond, ging hij verder naar Almere Stad.... Goois stel bouwt eerste houten huis Nobelhorst Door Kirsten Thuis-WoudenbergNOBELHORST – De geur van versgezaagd hout leidt naar de bouwplaats van het houten huis van... Daders sneller opgepakt dankzij Camera in Beeld Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – Dankzij Camera in Beeld wordt het opsporen van daders van een inbraak, volgens wijkagent... Floriade nu officieel wereldtuinbouwtentoonstelling ALMERE – Afgelopen woensdag heeft een delegatie van de Floriade Almere 2022 de formele erkenning van het BIE...

Motje maakt bladeren kastanjes bruin

ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet het gevolg van een vroeg ingevallen herfst, maar van een motje dat zijn eitjes in de bladeren legt.
De kastanjes zijn aangetast, zoals hier langs het Koopvaarderspad in Buiten. (Foto's: Almere DEZE WEEK)

Volgens stadsecoloog Ton Eggenhuizen gaat het om de Kastanjemineermot. Een uit Zuid-Europa afkomstig beestje dat de laatste jaren oprukt naar Noordwest Europa. “De motjes tasten de bladeren aan waardoor ze geen zonlicht meer oppakken en er ook geen assimilatie meer plaatsvindt. Het blad wordt dan bruin.”
De aangetaste kastanjes zien er in deze zomerperiode al verdord uit, alsof het al volop herfst is. Het ligt voor de hand dat deze kastanjes al in september hun bladeren zullen laten vallen. In de Almeerse bossen zijn al veel dorre kastanjes te vinden, ook in tuinen van particulieren staan aangetaste bomen.
Eggenhuizen: “Op zich kan het geen kwaad als een kastanje een seizoen last heeft van de motten, maar het moet geen seizoenen achter elkaar gebeuren want dan gaat de veerkracht van de boom echt achteruit. Dan begint de boom al verzwakt aan het voorjaar en is dan vatbaar voor andere belagers.”
Het motje met gif bestrijden heeft ook geen zin, volgens Eggenhuizen. “Want daar hebben dan ook de overige bomen en planten last van. Je kan het maar het beste laten uitwoedden. Net als bij spinselmotten. Die steken ook af en toe de kop op, en verdwijnen dan weer.”
Om de mineermot minder kans te geven is het volgens Eggenhuizen belangrijk dat de afgevallen bladeren in de herfst zo snel worden opgeruimd. In de bladeren zitten de ‘poppen’ die zich vermenigvuldigen. Als pas in de lente wordt opgeruimd zijn de bladeren al dermate vergaan dat de poppen uit het blad vallen. De opruimactie is dan zinloos.
Artikel geplaatst op: 19 augustus 2017 - 11:02

Gerelateerd

Delen