Nieuws
Almeerse Omroep Stichting vraagt licentie aan   ALMERE – De Almeerse Omroep Stichting (AOS) heeft bij het commissariaat van de Media een licentie aangevraagd om... Dekbedje van Haven HAVEN – Havenaar Robert Vogels is na jaren nog altijd niet gewend aan de mooie luchten die er... Energieboxen helpen bewoners De Wierden nóg meer energie besparen DE WIERDEN – De eerste bewoner van De Wierden heeft vorige week de energiebox in ontvangst genomen van... Hudson’s Bay Almere eindelijk open STAD CENTRUM – Verwennen is het sleutelwoord bij de vandaag geopende vestiging van Hudson’s Bay aan de Citadel... Komende zondag: Familie-fietspuzzeltocht SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Nog niks te doen komende zondag, maar wel zin in een sportieve activiteit? Almere... Open dag Asielzoekerscentrum ALMERE – Het asielzoekerscentrum aan de Engelse mijl 6 bij het Fanny Blankes Koensportpark opent op zaterdag 23... Opening Flevolandse kunstexpositie LELYSTAD – De centrale deelnemersexpositie van de Tour of Art Flevoland wordt donderdag 21 september geopend. Bezoekers van... Rijkswaterstaat antwoordt op lezersvragen over A6 ALMERE - Samen met Rijkswaterstaat deed deze krant een oproep aan lezers om vragen in te sturen over... Video: Nu al binnenkijken bij de nieuwe Hudson's Bay   Video: Verslaggeefster Kirtsten Thuis-Woudenberg liep vandaag al rond in de nieuwe Hudson's Bay in het starthart.   Fietsexcursie door Almeerse natuurgebieden ALMERE – Natuurgidsen van IVN wijzen op zondag 24 september van 11.00 tot 13.00 uur de weg op...

Motje maakt bladeren kastanjes bruin

ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet het gevolg van een vroeg ingevallen herfst, maar van een motje dat zijn eitjes in de bladeren legt.
De kastanjes zijn aangetast, zoals hier langs het Koopvaarderspad in Buiten. (Foto's: Almere DEZE WEEK)

Volgens stadsecoloog Ton Eggenhuizen gaat het om de Kastanjemineermot. Een uit Zuid-Europa afkomstig beestje dat de laatste jaren oprukt naar Noordwest Europa. “De motjes tasten de bladeren aan waardoor ze geen zonlicht meer oppakken en er ook geen assimilatie meer plaatsvindt. Het blad wordt dan bruin.”
De aangetaste kastanjes zien er in deze zomerperiode al verdord uit, alsof het al volop herfst is. Het ligt voor de hand dat deze kastanjes al in september hun bladeren zullen laten vallen. In de Almeerse bossen zijn al veel dorre kastanjes te vinden, ook in tuinen van particulieren staan aangetaste bomen.
Eggenhuizen: “Op zich kan het geen kwaad als een kastanje een seizoen last heeft van de motten, maar het moet geen seizoenen achter elkaar gebeuren want dan gaat de veerkracht van de boom echt achteruit. Dan begint de boom al verzwakt aan het voorjaar en is dan vatbaar voor andere belagers.”
Het motje met gif bestrijden heeft ook geen zin, volgens Eggenhuizen. “Want daar hebben dan ook de overige bomen en planten last van. Je kan het maar het beste laten uitwoedden. Net als bij spinselmotten. Die steken ook af en toe de kop op, en verdwijnen dan weer.”
Om de mineermot minder kans te geven is het volgens Eggenhuizen belangrijk dat de afgevallen bladeren in de herfst zo snel worden opgeruimd. In de bladeren zitten de ‘poppen’ die zich vermenigvuldigen. Als pas in de lente wordt opgeruimd zijn de bladeren al dermate vergaan dat de poppen uit het blad vallen. De opruimactie is dan zinloos.
Artikel geplaatst op: 19 augustus 2017 - 11:02

Gerelateerd

Delen