Nieuws
Nieuwe eigenaar  Brasserie Bakboord   HAVENKOM - Horecaondernemer Taco van der Meer is de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord. Na het verlies... Haddock en gemeente al langere tijd in gesprek Door Robert MienstraALMERE – Haddock Watersport en de Gemeente zijn enige tijd geleden al met elkaar in gesprek... Negende editie Floriade Breakfast Club in Natuurbelevingscentrum de OostvaardersAlmeerders in gesprek over ‘Growing Green Cities’ in de wijk OOSTVAARDERSPLASSEN - Tijdens de negende editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari zo’n veertig... Provincie teleurgesteld over uitgestelde opening Lelystad Airport ALMERE – Lelystad Airport gaat niet in 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak... Mantelzorgmakelaar houdt gratis spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Mantelzorg doet u uit liefde voor een naaste. Wellicht heeft u vragen over een PGB... Nu inschrijven voor schoolschaken POORT – Teams van alle basisscholen uit Almere kunnen zich nu inschrijven voor het SchoolSchaakToernooi Almere. Dit wordt... Maatschappelijke partners trekken één lijn in aanpak verwarde personen ALMERE – Maatschappelijke partners op het gebied van zorg en veiligheid hebben samen met de gemeenten in Flevoland... Bewoners Leermosstraat willen geen strontveldje aan achtertuin Door Hestia RubenKRUIDENWIJK – Bewoners van de 31 huizen aan de Leermosstraat zijn boos. Sinds de gemeente de... Te veel fijnstof sluit beoogde plek bij A6/Floriade uitDe Meergronden mag nieuwbouw of verbouw plegen Door Robert MienstraHAVEN – Het gebouw van openbare scholengemeenschap De Meergronden is aan nieuwbouw of vernieuwbouw toe. Daar... Weteringweg zeven nachten dicht ALMERE - De Weteringweg is ter hoogte van het viaduct in beide richtingen afgesloten van maandag 5 maart...

Motje maakt bladeren kastanjes bruin

ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet het gevolg van een vroeg ingevallen herfst, maar van een motje dat zijn eitjes in de bladeren legt.
De kastanjes zijn aangetast, zoals hier langs het Koopvaarderspad in Buiten. (Foto's: Almere DEZE WEEK)

Volgens stadsecoloog Ton Eggenhuizen gaat het om de Kastanjemineermot. Een uit Zuid-Europa afkomstig beestje dat de laatste jaren oprukt naar Noordwest Europa. “De motjes tasten de bladeren aan waardoor ze geen zonlicht meer oppakken en er ook geen assimilatie meer plaatsvindt. Het blad wordt dan bruin.”
De aangetaste kastanjes zien er in deze zomerperiode al verdord uit, alsof het al volop herfst is. Het ligt voor de hand dat deze kastanjes al in september hun bladeren zullen laten vallen. In de Almeerse bossen zijn al veel dorre kastanjes te vinden, ook in tuinen van particulieren staan aangetaste bomen.
Eggenhuizen: “Op zich kan het geen kwaad als een kastanje een seizoen last heeft van de motten, maar het moet geen seizoenen achter elkaar gebeuren want dan gaat de veerkracht van de boom echt achteruit. Dan begint de boom al verzwakt aan het voorjaar en is dan vatbaar voor andere belagers.”
Het motje met gif bestrijden heeft ook geen zin, volgens Eggenhuizen. “Want daar hebben dan ook de overige bomen en planten last van. Je kan het maar het beste laten uitwoedden. Net als bij spinselmotten. Die steken ook af en toe de kop op, en verdwijnen dan weer.”
Om de mineermot minder kans te geven is het volgens Eggenhuizen belangrijk dat de afgevallen bladeren in de herfst zo snel worden opgeruimd. In de bladeren zitten de ‘poppen’ die zich vermenigvuldigen. Als pas in de lente wordt opgeruimd zijn de bladeren al dermate vergaan dat de poppen uit het blad vallen. De opruimactie is dan zinloos.
Artikel geplaatst op: 19 augustus 2017 - 11:02

Gerelateerd

Delen