‘Kinderen voorbereiden op goede start in nieuwe schooljaar’
Zomerschool populair in Almere

ALMERE – De zomerschool is in Almere van start gegaan in het gebouw van de middelbare school Echnaton. Ruim 230 leerlingen van groep 4 tot 8 van alle basisscholen in Almere doen mee. “De kinderen krijgen hier een steuntje in de rug waardoor ze in september op hun eigen school weer goed kunnen starten”, vertelt zomerschooldirecteur Michiel Gerritsen.
Zomerschooldirecteur Michiel Gerritsen kijkt mee bij de voorbereiding op de radioles (Foto: Almere DEZE WEEK)

“Een doel van de zomerschool is kinderen te laten ontdekken dat leren leuk is", vertelt Gerritsen. “Onze focus ligt op rekenen en woordenschat. We gaan daar zo mee om dat kinderen dat wat ze weten vast houden tot het nieuwe schooljaar en dan goed verder kunnen.” Het centrale thema van de zomerschool is dit jaar ‘social media.’ “Kinderen leren er ongeveer zeventig nieuwe woorden bij die daar mee te maken hebben. Tijdens de woordenschatlessen krijgen de leerlingen woorden aangeboden die te maken hebben met het thema en andere vormen van communicatie. Alle leerlingen hebben een klein fotoboekje waarin ze de woorden gaan verzamelen. Zo krijgen ze hun eigen woordenboek van de Zomerschool. En ze maken zich ook nog eens vaardigheden eigen waardoor ze veilig op internet bezig kunnen zijn”, zegt de directeur.
Gezond onderwijs

In de hal van de school liggen stapels meloenen. In alle klassen ligt fruit voor de kinderen. “Gezond leven is zeker een item”, zegt Gerritsen. “Kinderen eten hier twee stuks fruit per dag. Van Echnaton hebben de kinderen een waterbeker gekregen. Daardoor kunnen ze de hele dag gezond drinken. Daarnaast is bewegen ook belangrijk. Elke dag krijgen de kinderen een onderdeel sport en bewegen. En er komt een sportmiddag op de playground hier om de hoek.”
De kinderen gaan ook op pad. Zo staat er een bezoek gepland aan de nieuwe bibliotheek, aan de voetbalclub Almere City FC en aan Playing for Success. “Met dit alles krijgen de kinderen twee weken lang de hulp die ze nodig hebben”, zegt Gerritsen. “Alles is hier actief en betekenisvol leren. In de muziekles leren de kinderen zelfvertrouwen te krijgen en zichzelf te presenteren. Een vaardigheid die ze op school weer nodig hebben bij
De lessen worden gegeven door leerkrachten uit het Almeerse basisonderwijs. “En ik ben heel blij dat we hier ook studenten van de PABO aan het werk zijn”, vertelt Gerritsen. “En heel opvallend daarbij is dat we ook nogal wat mannelijke studenten hebben. Het is echt genieten hoe al die medewerkers in de zomervakantie de kinderen een leerzame en fijne tijd geven.”
Tentoonstelling

De zomerschool sluit af met een tentoonstelling op 29 augustus in Echnaton. “Die begint om twee uur”, zegt Gerritsen, “iedereen is welkom om het werk van de kinderen te bekijken. “Papa en mama, opa en oma, kortom de hele familie zien we hier graag binnen wandelen. Dan kunnen ze er bij zijn dat de kinderen hun zomerschoolcertificaat krijgen.”
Artikel geplaatst op: 22 augustus 2017 - 12:43

Gerelateerd

Delen