Nieuws
Verbinden en verbroederenTalent in Opleiding viert 15-jarig bestaan BLOEMENBUURT – Talent in Opleiding (TiO) bestaat vijftien jaar en is nog altijd springlevend. Echter, de rol van... ‘Kinderen voorbereiden op goede start in nieuwe schooljaar’Zomerschool populair in Almere ALMERE – De zomerschool is in Almere van start gegaan in het gebouw van de middelbare school Echnaton.... Kas Urban Greeners op slot   De kas van de Urban Greeners op het eiland Utopia in het Weerwater is op slot gegaan. Na... Foto's strandfestival Zand   Almere DEZE WEEK stuurde haar fotografen op pad tijdens het strandfestival Zand van afglopen zaterdag. Prachtige sfeerbeelden. Ben... Video: Wie zijn de Urban Greeners?    'Er zijn nog geen vergunningen'   Geen vergunningen voor Urban Greeners op eiland Utopia in Weerwater. Maar wat doen de Urban Greeners daar? ADWTV ging... Challenge Almere-Amsterdam op zoek naar vrijwilligers ALMERE - Binnenkort staat de Challenge Almere-Amsterdam weer op het programma. Het evenement groeit in populariteit. Daardoor zijn... Motje maakt bladeren kastanjes bruin ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet... Kijken naar nachtvlinders ALMERE – Heel Nederland is in de avond en nacht van vrijdag 25 augustus tot zondag 27 augustus... Spelenderwijs leren over de zomer HOUT – Hoe ruiken bloemen en planten? Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen bij Buitencentrum Almeerderhout... Knutselen bij Staatsbosbeheer ALMERE – Een schilderij van takken maken, of de mooiste raceauto of een vlinder kan nog tot en...

Oppositie over Haddock: 'We staan compleet machteloos'

ALMERE – De Almeerse gemeenteraadsleden zijn tijdens een besloten vergadering op de laatste dag voor het reces op de hoogte gebracht dat eigenaar Philippe van Thiel van Haddock Watersport in deze vakantieperiode moet beslissen over zijn nieuwe huurcontract. Als zij straks terugkeren van reces is de knoop al doorgehakt. Haddock mag van de gemeente – uitgekleed – verder op het Floriade-terrein. Van Thiel ziet dat niet zitten.

Een parkeerplaats voor boten. Dat wil Haddock niet zijn. Voor 23 augustus moet eigenaar Philippe van Thiel besluiten over zijn toekomst. (Archieffoto: Fred Rotgans)


Als de gemeenteraad op 21 september weer begint aan haar eerste vergadering, is het kwaad voor Van Thiel al geschied, beseft Chris Jansen (PVV). “Het was juist de PVV die voor het reces een update verlangde van wethouder Tjeerd Herrema over de situatie van Haddock. Dat ging uiteraard in beslotenheid. Ik ga dus niet in op de informatie die via Almere DEZE WEEK naar buiten is gekomen. Maar politiek kunnen we er niets meer mee, want de huurovereenkomst is een privaatrechtelijke zaak tussen Haddock en de gemeente. De raad is geen partij hierin.”
De raadsleden terugroepen van vakantie voor een extra raadsvergadering over Haddock heeft ook volgens fractievoorzitter Ans DeSumma (SP) geen enkele zin. “Ook al krijgen we voldoende raadsleden mee om een extra vergadering in te lassen, dan zijn we nog steeds kansloos. De coalitiepartijen sluiten toch weer de rijen en de wethouder kan zijn goddelijke gang gaan. We zijn als raad domweg buitenspel gezet. Tijdens de laatste vergadering voor het reces werd het bestemmingsplan rond het Floriadeterrein goedgekeurd en als we op 21 september terugkeren kan het al gebeurd zijn met Haddock. Misselijkmakend. Ik krijg daar een heel vieze smaak van in mijn mond.”

Druiven zuur


Ook René Dekker (AP/OPA) begrijpt dat de druiven zuur zijn voor Haddock. “Ik vind de situatie echt heel erg. We zijn met de gemeente bezig om de toeristische agenda op de kaart te zetten, maar de ondernemers rond het Weerwater leggen we het vuur aan de schenen.” Toch meent Dekker dat eigenaar Philippe van Thiel ook de hand in eigen boezem moet steken. “Hoe erg ik het ook vind voor hem: hij heeft dat nieuwe huurcontract al maanden op zijn bureau liggen en hij weet dat hij voor 23 augustus moet beslissen. Hij had ook eerder kunnen reageren. Sterker: wij hebben als AP/OPA mediation aangeboden. Maar Van Thiel wilde zijn eigen boontjes doppen.”
De partij van Dekker staat, samen met PVV en SP, zeer kritisch tegenover de Floriade. DeSumma: “En als die nieuwe woonwijk er komt lijkt het mij persoonlijk erg leuk als Haddock daar in de huidige vorm deel van uitmaakt. Van Thiel zit al dertig jaar op die plek en heeft zich ook altijd positief opgesteld. In plaats van hem tegemoet te komen, draait Herrema hem nu de duimschroeven aan.”


Gemeente


De gemeente bracht – naar aanleiding van de publicatie in deze krant – een officiële verklaring naar buiten waarin gesteld wordt dat Van Thiel in april een nieuwe concept-huurovereenkomst aangeboden heeft gekregen. De oude huurovereenkomst vervalt op 23 augustus. ‘Het aanbod om over een nieuwe huurovereenkomst te onderhandelen vervalt niet’, aldus de gemeente die stelt ‘onverminderd open te blijven staan om, met de kaders die er zijn, samen vooruit te kijken.’
Een belangrijk kader is het bestemmingsplan dat vlak voor het reces door de gemeenteraad werd vastgesteld. ‘Inderdaad is niet alles van wat er nu gebeurt ook in de toekomst mogelijk' aldus de gemeente,' maar omgekeerd liggen er ook kansen en mogelijkheden en daar wil de gemeente het gesprek met de ondernemer over voortzetten.”
Haddock ziet niets in de kansen die de gemeente schetst. Volgens Van Thiel wordt zijn jachthaven dan ‘een parkeerplaats voor boten. Haddock is dan Haddock niet meer’.


Petitie


Naar aanleiding van het artikel in deze krant is vorige week een online petitie verschenen die de gemeente oproept om Haddock Watersport te behouden en die wethouder Tjeerd Herrema oproept om te vertrekken. De online petitie is verschenen op de burgerpetitie-site Avaaz.org onder de naam ‘Haddock moet blijven en wethouder Tjeerd Herrema moet weg gemeente Almere!’. Bij 500 handtekeningen wordt de petitie afgeleverd op het stadhuis. Bij het schrijven van dit artikel was dat aantal al nagenoeg bereikt.

Artikel geplaatst op: 08 augustus 2017 - 08:30

Gerelateerd

Delen