Nieuws
Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden... Video: Zuil Pioneer waait om Video: De zuil van Pioneer aan de Versterkerstraat op Gooise Kant kwam met donderend geraas naar beneden.  ... Zware storm raast over Almere ALMERE - Nederland heeft te maken met een zware westerstorm. Het KNMI heeft een weeralarm (code rood) afgegeven... Kennismaken met de activiteiten bij Parkhuys Almere FILMWIJK – Kennismaken met alle activiteiten die Parkhuys Almere te bieden heeft kan op zaterdag 3 februari. Het... Nog altijd geen spoor van vermiste Michael Klijn ALMERE – Er is al ruim vijf weken geen spoor van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Ondanks de... Dubbelweekend in sporthal Raggers PARKWIJK – Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 januari bij de Badminton Vereniging Almere is een... Politiebureau Haven verhuisd naar Kerkgracht HAVEN CENTRUM – Het politiebureau in Almere Haven aan het Bivak 1 heeft sinds vorige week vrijdag de...

Econoom Gunter Pauli: begin in Almere een slachterij!

ALMERE – Open een slachterij in Almere en ga gezonde energierepen produceren. Dat zijn twee van de opmerkelijkste tips die de Belgische duurzaamheidseconoom Gunter Pauli voor Almere heeft. Tips met grote winstkansen, aldus Pauli. Miljoenen euro's en tienduizenden arbeidsplaatsen.

Econoom Gunter Pauli (de Blauwe Economie) komt met talloze tips die Almere miljoenen opleveren. (Foto: Almere DEZE WEEK)


De duurzaamheidseconoom Pauli, bekend van de ‘Blauwe Economie’, verbleef drie dagen in Almere om de stad te analyseren. Met zijn team van dertig man werd dag en nacht gewerkt om zijn ideeën direct in plannen om te zetten. Pauli predikt duurzaamheid, maar dan moet die duurzaamheid wel winst opleveren. Donderdag presenteerde hij zijn plannen die veelal om het produceren van lokaal voedsel gingen. Centrale boodschap: Almere gebruikt haar (duurzame) economische mogelijkheden niet. Hoofdrol is er voor de Almeerse bossen. “35% van Almere is bos. En dat bevat gist. Daar kan je brood en bier van maken.”


Slachterij


De opmerkelijkste tip: open een kleine slachterij (‘Abatoir Boutique’) in Almere. Daar worden de koeien in en om de stad dierwaardig geslacht. En die kan je dan verkopen en opeten. Maar niet voordat ze jarenlang heerlijk gegraasd hebben en melk geleverd hebben. Trouwens, zo zegt Pauli, waarom zou je van die melk geen ijs maken? Lokaal geproduceerd door Almeerse koeien, zonder chemische toevoegingen. “Een kwaliteitsproduct dus. Dat bestaat niet in de wereld. En omdat het lokaal geproduceerd wordt zijn de kosten laag. Waarom zou iemand dan nog Ben & Jerry’s willen kopen?”
Nog een idee: energierepen die per seizoen in smaak variëren. Geproduceerd en gefabriceerd in Almere. Pauli: “In Almere is volop honing verkrijgbaar en in de Almeerse bossen zijn meer dan voldoende nootjes, bessen en zaadjes om 15 tot 20 miljoen energierepen te fabriceren. Er moet iemand zijn die dat wil gaan fabriceren. Ik kan u vertellen: ik heb al investeerders klaarstaan die daaraan willen beginnen.”

Meerplas


Volgens Pauli zijn er tal van commerciële, duurzame kansen in Almere waar niets mee gedaan wordt. De teelt van krabben, bijvoorbeeld. “Die zijn hier. Zorg dat er nog véél meer komen. Want die beesten eten de waterplantjes op waar jullie zo’n last van hebben. Dan kan je die dure watermaaier verkopen. En die krabben verkoop je uiteindelijk ook weer. Aan restaurants bijvoorbeeld. Dubbele winst.
Het Weerwater noemt hij ‘Meerplas’ omdat er veel mee gedaan kan worden: “Het klei in deze Meerplas is van zeer hoge kwaliteit en het gaat maar liefst om 1 miljoen ton klei! Doodzonde om dat te gebruiken om dijken te bouwen. Gebruik het als bouwmateriaal voor nieuwbouw in de stad. Dat levert veel geld op.”


Berenklauw


Ook voor het probleem van de gehate plant Berenklauw, die overal in de stad welig tiert en die bij vastpakken brandwonden kan veroorzaken, heeft Pauli een doodsimpele oplossing: kippen. “Nu worden er varkens ingezet die de stengels opvreten. Op zich een mooi, duurzaam idee. Maar die beesten vreten de stengels aan de onderkant af. De zaadjes vliegen ondertussen vrolijk in het rond met als gevolg dat er nog veel méér Berenklauwen komen. Zet je echter kippen bij de varkens, dan pikken die de zaadjes op.”
Eén probleem: de EU verbiedt het om kippen bij varkens te zetten. Maar Pauli laat zich niet tegenhouden door problemen: “Op dat verbod is deze week een uitzondering gegeven door de EU. Almere zou ook die uitzondering moeten vragen. Na hun heerlijk leventjes brengen we die varkens en kippen naar de Almeerse slachterij. Dan leveren ze weer geld op.”


Glasvezel


Niet alleen op het gebied van lokaal voedsel heeft Pauli talloze ideeën, ook prijst hij Almere voor het uitstekende glasvezelnetwerk. “Bijna ieder huis in Almere kan aangesloten worden op glasvezel. Dat is uniek en biedt talloze mogelijkheden. Er zijn 45.000 lichtpalen in de stad en 35.000 lichtpunten. Die kan je allemaal een IP-adres geven. Licht wordt de nieuwe transmissie. We gaan van het huidige WiFi naar het snellere G5 uiteindelijk naar Lifi – draadloos internet via licht. Ik hoef de mogelijkheden niet uit te leggen, denk ik.”


Platte daken


De vele platte daken in Almere kunnen volgens Pauli ook veel beter worden benut. Bijvoorbeeld door het te gebruiken voor het kweken van Spirola. “Dat is een blauwgroene alg die zeer gezond en voedzaam is en waarvoor veel geld wordt betaald. Je zou die bijvoorbeeld weer kunnen gebruiken als extra ingrediënt in de energierepen.”
Ook de inzameling van lege flessen kan winstgevender. “In Almere worden 15 miljoen flessen per jaar ingeleverd, oftewel 5000 ton. Dat wordt nu gerecycled. Prima, natuurlijk. Maar je zou er ook glasschuim van kunnen maken. Een duurzaam product dat plastic vervangt omdat het beter en sterker is. Open er een fabriek voor in Almere. Geloof me: in Nederland bestaat dat nog niet."
En zo heeft Pauli nog veel meer ideeën die, naar eigen zeggen, Almere miljoenen euro’s gaan opleveren en tienduizenden arbeidsplaatsen. “Op veel terreinen wordt u trendsetter. U kunt het ook goed gebruiken bij de plannen voor de Floriade. Ik weet dan zeker: u wordt een stad van wereldformaat.”

Artikel geplaatst op: 15 juli 2017 - 12:25

Gerelateerd

Delen